19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANİYE

Kalp hastaları için büyük buluş

Pamukkale Üniversitesi’nde teknik koordinatör olarak çalışan Metin Yerdelen, kalp hastalarını heran izleyen bir cihaz geliştirdi. Hastanın vücuduna monte edilen cihaz, kriz anında hastanın istediği yerlere mesaj gönderiyor, GPRS sistemi sayesinde hastanın yeri tespit ediliyor.

Her 5 dakikada bir 4 MB’lik ses kaydı yapan cihaz, kriz geçiren kişinin en son söylemek istediklerini kaydederek, bir nevi vasiyet bildirme görevi yapıyor.

Bugüne kadar birçok icada imza atan Osmaniyeli mucit Metin Yerdelen, icatlarına bir yenisi daha ekledi. Yerdelen’in yeni icat ettiği cihaz sayesinde, kalp hastaları her an izlenebilecek.

Vücuda monte edilen cihazın, bir cep telefonu üzerinden bluetooth sistemi ile çalıştığını belirten Metin Yerdelen, "Bu cihaz, dünyada bir ilktir. Normalde var olan sistemler hem pahalı, hem de fiyatı nedeniyle hastalara aylar sonra takılan ve kayıt yapabilen sistemlerdir. Online çalışma imkanları, yani haberleşme imkanları yoktur. Aynı sistem data kablosu ile de kurulabilir. Ama ideali bluetoothtur. Sistemde hastaya bağlı kısım kalp ritimlerini okur. Bu ritimlerde ayarlanan minimum ve maksimum değerlerde değişme olunca, yani kalp ritimleri bozulursa devreye girer. Telefon üzerindeki MMS yazılıma eklenen GPRS kontrol sitemi mesaja otomatik olarak eklenir. Bu sayede hastanın isim bilgilerinin yanı sıra bulunduğu yeri de bildirir. Sistem 5 ayrı tetikleme ve kod üretir. Yani 5 ayrı mesaj verir. 1. mesaj 112’yi bilgilendirir, 2. mesaj doktorunu arar, 3. mesaj tanıdığı ve telefonlarını kodladığı kişileri, 4. mesaj kendine ait güvenlik sistemini belirlenen ölçüde devreye sokar, 5. mesaj web üzerinden kendine ait bilgileri hazırladığı programla ADSL ve programla mail ve web ftp tabanında devreye sokar" dedi.

Cihazın ekstra özelliklerinin de bulunduğunu anlatan Yerdelen, şunları söyledi:
"Sistemin diğer bir özelliği de son 2 saatlik bilgiyi 4 MB hafızasında kaydetmesidir. Bu sayede hastanın son durumu daha kolay incelenir. Sistem ayrıca her 5 dakikada bir yaklaşık 4 MB’lık kayıt yapar. Bu kayıtla hastanın rahatsızlığı başladığı andan itibaren, en son söylemek istedikleri de saklanmış olur. Bir nevi teknolojik vasiyet bildirme görevi görür. Sistem son olarak konuşma modülünü devreye sokarak önceden hazırlanan ses kaydını devreye sokar. Yakınındaki kişilere ilacı veya hastalığı hakkında bilgiler de verir. En büyük özelliği de gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra (tıbbi komisyonlarca) kalp durursa, hastaya 500 julle kadar defibratör şeklinde ritm sağlayacak enerji de verilebilir. Bunun için yaklaşık 120 gramlık enerji tankı gerekir. Ve tabii ki etik kurulca izin alındığında. Böylece sistem kalp çalışana kadar otomatik değer yükselterek ve ayarlanan zamanlarda şutlayarak, hastayı 7-9 atıma kadar hayata döndürmesi amaçlanır. Bu şekilde kalp problemi olan hasta bu rahatsızlık başladığı anda hemen müdahale için gerekli yerler bilgilendirilmiş olur. İsim, adres bilgileri ile müdahale zamanı kısalır yada hastanın kullandığı ilaç varsa, ses kaydında kendince yapılan tarifle ilacı kullanımı sağlanır. Bu, zaman ve insan kaybını önlemek üzere tasarlanmıştır."

Yerdelen, sisteme eklenecek 400 MHz’lik özel bir verici ile hastaların monitörden bağımsız olarak hastanelerde veya teşhis merkezlerinde, evinde, koridorda, bahçede izlenmesinin de sağlanabileceğini dile getirerek, "Merkezi monitör sistemi de dahil olmak üzere, hasta kontrol altındadır. Bu sayede hasta yatağa bağımlı olmadan yaklaşık 100 metre açık alanda izlenebilir. Bu izlemede, o anki kalp ritimleri ve ısı değerleri de aktarılabilmektedir. Ayrıca çalışmalarımın devamında sistemin aktarıcı bilgilerine pulse oksimetre bilgisi de eklenecektir" diye konuştu.
Metin Yerdelen, ameliyat olacağını ve cihazı kendinde de deneyeceğini söyledi. Cihaz ile ilgili çalışmaları yapmak için sponsor da aradığını da ifade eden Yerdelen, bu konuda kendisine destek verebilecek üniversitelerden de teklif beklediğini bildirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2005 Çarşamba 14:06:57
Güncelleme :21 Mart 2005 Pazartesi 06:56:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?