19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANİYE

Katı atıkta geri dönüşüm

Osmaniye Belediyesi, İl Özel İdaresi ile ilçe ve belde belediyeleri tarafından oluşturulan Osmaniye Katı Atık Bertaraf ve Altyapı Hizmetleri Mahalli İdareler Birliği’nce (OKAB) ihalesi gerçekleştirilen Katı Atık Bertaraf ve Geri Dönüşüm Tesisi’nin yapılacağı Osmaniye vahşi çöp depolama sahasında inşaat çalışmaları başladı.

Birliğe üye belediyelerin yerleşimlerindeki katı atıklar, evsel nitelikli endüstriyel atıklar ve tıbbi atıkların toplanarak işleneceği Katı Atık Bertaraf ve Geri Dönüşüm Tesisi’nde ihaleyi alan firmaya 12 Ocak 2009 tarihinde yer teslimi yapıldı. Geçtiğimiz hafta içersinde de inşaat çalışmalarına başlandı.
Osmaniye Belediye Başkanı Davut Çuhadar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şehir için hayati öneme sahip projelerden birisinin daha kendi döneminde hayata geçmiş olmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.

Tesisin Osmaniye’ye hayırlı uğurlu olmasını dileyen Çuhadar, "İnceleme ve araştırmalar neticesinde, Birliğin hizmet sahasının coğrafi özellikleri ve üretilen çöpün özellikleri göz önüne alınarak, Osmaniye bölgesi için mekanik-biyolojik ayrıştırma ve düzenli depolama sisteminin uygun olacağı sonucuna varılmıştır. Türkiye'de ilk olacak bu proje için Osmaniye, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından pilot il seçilmiştir. OKAB tarafından kurulacak tesis, mekanik-biyolojik ayrıştırma ve düzenli depolamanın yapılacağı bütünleşmiş bir tesistir“ dedi.

Çuhadar, ihale sürecinin ardından tesisin inşaat çalışmalarının başladığını ve 2009 yılı sonunda tamamlanacağını belirtti.
Proje kapsamında Birliğe üye İl Özel İdaresi ve toplam 16 belediyenin sınırları içerisinde bulunan yerleşimlerin mevcut nüfus yapısı, kişi başına üretilen katı atık ve tıbbi atık miktarları ile geri kazanılacak ambalaj atıkları miktarları esas alınarak geleceğe dönük nüfus ve atık projeksiyonları oluşturuldu ve birinci etap için 8 yıl, ikinci etap için 9 yıl ve üçüncü etap için de 8 yıl hizmet verecek şekilde üç kademeli bir tesis tasarımı yapıldı.

Tesis ile birlikte Osmaniye merkez, ilçe ve beldelerdeki çöp toplama alanları kapatılarak çevre ve halk sağlığı korunmuş olacak. Tesis, belediyelerin çöp depolama alanlarında oluşan ekonomik maliyeti ekonomik düzeye indirecek. Ayrıca, tesiste ileriye dönük enerji üretimi de yapılabilecek.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 11:14:34
Güncelleme :11 Mart 2009 Çarşamba 11:25:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?