19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANİYE

Kırmıtlı kuş cenneti destek bekliyor

Osmaniye'nin merkeze bağlı Kırmıtlı beldesindeki Kuş Cenneti, sayıları her geçen gün artan kuş türleriyle gelişiyor. Küçük bir belde belediyesinin oluşturduğu ve 130 civarında kuş türünün tespit edildiği Kırmıtlı Kuş Cenneti, Türkiye'de önemli bir merkez olma yolunda destek bekliyor.

Kırmıtlı Belediye Başkanı Ali Murtaza Doğan, Kuş Cenneti'nde düzenlediği basın toplantısında, bölgenin daha iyi tanıtılabilmesi için ilgililerden destek beklediklerini ifade etti. Doğan, Osmaniye'ye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Kırmıtlı beldesindeki Kuş Cenneti'nde uygulanan av yasağı sayesinde kuşların sayısında büyük artış olduğunu ve buranın bir cazibe merkezi haline geldiğini söyledi.

Ceyhan Nehri kenarında, Kastabala Vadisi'ndeki 4 bin metre karelik alanda bulunan Kuş Cenneti'ni Türkiye'ye ve dünyaya tanıtabilmek için gece gündüz demeden çalıştıklarını anlatan Doğan, "Bugüne kadar bölgede 130'un üzerinde kuş türünün tespiti yapıldı. Bu kuşların içerisinde yaz göçmeni, kış göçmeni ve bazıları da yerli kuş türleri bulunmaktadır. Buranın en büyük özelliği, dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen yalıçapkını, İzmir yalıçapkını ve alaca yalıçapkını türleri ile Türkiye'nin en büyük balıkçıl kolonisinin burada olmasıdır. Ayrıca, aralarında nesli tehlikede olan küçük akbalıkçıl, sığır balıkçılı, küçük balaban, mahmuzlu kız kuşu gibi önemli kuşlara da ev sahipliği yapmaktadır. Bu önemli alanı korumak ise, önce Kırmıtlı'da yaşayan gençlerimize, sonra bizlere, devletimize ve sivil toplum kuruluşlarına düşmektedir" dedi.

Bölgede avlanmayı ve ağaç kesimini yasakladıklarını, bu sayede kuşların sayısında büyük artış gözlemlediklerini belirten Doğan, şunları söyledi:
"Hedefimiz önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu kuşlara yem atarak insanlara alıştırmak. Bölgenin ekonomik ve kültürel açıdan canlanmasına büyük katkı sağlayacak olan Kırmıtlı Kuş Cenneti'ni daha güzel hale getirebilmek için halkımızın ve devletimizin desteğini bekliyoruz."

Küçük bir belediye olduklarını, Kuş Cenneti'ne gerekli ödenek ve eleman tahsisi yapamadıklarını ifade eden Doğan, "Örneğin; biz belediye olarak burada avcılık yasağını ve ağaç kesimini düzenli kontrol edemiyoruz. Biz, burada sadece gerekli alt ve üst yapıları düzenliyoruz. Bunun için bizlere diğer konularda destek verilmesini bekliyoruz. Bizim amacımız burayı Türkiye'ye ve dünyaya en iyi şekilde tanıtarak, Osmaniye'nin turizm alanında da gelişimine katkı sağlamak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Ali Murtaza Doğan ve basın mensupları, daha sonra çevreyi gezerek, kuş gözetleme kulelerinden mevcut kuşları izledi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2008 Salı 16:43:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?