17
Mayıs
2024
Cuma
OSMANİYE

Macaristan Büyükelçisi Osmaniye'de

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Istvan Szabo, Osmaniye'ye gelerek bir dizi ziyaretlerde bulundu.

Szabo, Vali Zübeyir Kemelek ve Belediye Başkanı Kadir Kara'yı ziyaret etti. Szabo, belediye ziyaretinde yaptığı konuşmada, Macaristan ve Türkiye arasındaki ilişkiler gibi Macar halkı ile Osmaniye halkı arasındaki ilişkilerin de daha fazla genişletilmesi, her iki halkın yararına geliştirilmesi ve daha ileri noktalara getirilmesini temenni ettiğini söyledi.

Szabo, Belediye Başkanı Kara'ya 'Türk-Macar Tarihi İlişkilerinden Kesitler' ile Osmaniye ve çevresinde kültürel çalışmalar yapan 'Bela Bartok'un
İzinde' adlı kitapları hediye etti. Belediye Başkanı Kadir Kara da ziyaretten dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Şehrimizi ziyaretiniz ile şeref verdiniz. Türkiye ile Macaristan arasında ve Türk halkı ile Macar halkı arasında tarihsel, derin bir dostluk vardır. Bu dostluk adına şehrimizi ziyaret etmenizden dolayı büyük mutluluk ve onur duyuyoruz. Ayrıca iki ülke halkları adına tarihsel derinlik içerisinde şehrimize ziyarette bulunan büyük sanat adamı Bela Bartok beyefendiyi de bu vesile ile anmak istiyorum. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Yaptığı çalışmalar nedeniyle kendisine şükranlarımızı sunmak istiyorum. Bu ziyaretiniz ve şehrimize verdiğiniz değer nedeniyle de ayrıca teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte de bu tarihsel ve derin dostluğu daha da geliştirecek projelerde birlikte olmayı arzu ediyorum. Bela Bartok, büyük bir sanat adamı. Kendisi bölgemizde büyük derleme ve araştırma çalışmaları yapmış. Bu yaptığı çalışmalar sadece bu bölgede kalmamış. Dünya müzik literatürüne girmiş bu çalışmalar, hatta okyanus ötesine kadar taşınmış. Bizim ezgilerimiz Bartok sayesinde dünyanın dört bir tarafına ulaşmış. Bu ezgileri kısmen de olsa görüyoruz ve izlerini buluyoruz. Geçtiğimiz günlerde TRT'de Bela Bartok'un çalışmaları ile ilgili olarak geniş kapsamlı bir program yapıldı. Bu programda özellikle bölgemizde yaptığı çalışmalar çokça ifade edildi. Biz de şehrimize böyle büyük katkı sağlayan Bela Bartok beyefendinin adını taşıyacak olan bir Bela Bartok Sergi Salonu'nu şehrimizde yaşatmakla aziz hatırasına hizmet etmiş olacağız. Bu vesile ile de Türk halkı ile Macar halkı arasındaki var olan bağları güçlendirmeye katkı sağlamış olacağız. Ayrıca, şehrimiz ile Macar şehirleri arasında bir köprü kurmaya çalışacağız. Osmaniye halkı ile Macar halkı arasında ilişkilerimizi sıcak tutmaya çalışacağız."

Başkan Kara, ziyaret sonrasında Büyükelçi Szabo'ya Osmaniye'nin ünlü Karatepe Kilimi'ni hediye ederek, Osmaniye'nin Yerfıstığı'ndan da ikram etti.

Büyükelçi Szabo, daha sonra İl Kültür Müdürü Ahmet Tabur ve Belediye Başkanı Kadir Kara ile birlikte yapımı süren Bela Bartok Sergi Salonu'nda incelemelerde bulundu. Burada yapılan açıklamada, Bela Bartok Sergi Salonu'nun 2009 sonbaharında açılmasının planlandığı ve açılışa Macaristan Cumhurbaşkanı Laszlo Solyom'un da katılma ihtimalinin olduğu belirtildi.

Osmaniye'deki ziyaretini tamamlayan Büyükelçi Szabo, gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Şanlıurfa iline hareket etti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 13:00:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?