19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANİYE

Mısırda mantara dikkat!

MISIRDA MANTAR HASTALIĞINA DİKKAT

Ziraat Mühendisi İsmet Soytorun bölgede mısır bitkisi üzerinde görülen mantar hastalığı için çiftçileri uyardı.

Şenmar Restoran'ta düzenlediği basın toplantısında konuşan Zir. Müh. İsmet Soytorun çiftçileri mısır bitkisinde görülen Helminthosporium turcicum adıyla bilinen mantar hastalığı için uyararak; ''Önümüzdeki günlerde çiftçileri zor günler bekliyor. Özellikle ikinci ekim yapan mısır üreticileri tedbirlerini şimdiden almazlarsa gelecek yıllar içinde zor duruma düşebilirler'' dedi.

Mısırın en hassas olduğu tozlaşma döneminden önce hastalığa yakalana bitkilerde verimin yüzde 50'lere kadar düşebildiğini söyleyen Soytorun; şuan hastalığa karşı etkili bir ilacın bulunmadığını belirterek, ancak hastalığa karşı dayanıklı mısır çeşitlerinin ekimi yapılarak mücadele yapılabileceğini söyledi.

Aşırı azotlu gübre kullanımının hastalığı olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Soytorun, "Ekim nöbeti hastalığın önlenmesinde etkili bir yöntem olarak söylenebilir '' dedi.

Yaptığı gözlemlerde hastalığa karşı dirençli ve hassas çeşitleri tespit ettiğini belirten İsmet Soytorun mısır üreticilerinin tarım bakanlığının onayı olmayan hastalığa karşı ruhsatlandırılmamış ilaçları kullanmamalarını istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2010 Cumartesi 09:52:05
Güncelleme :7 Ağustos 2010 Cumartesi 12:00:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?