25
Nisan
2024
Perşembe
OSMANİYE

Mozaikler yeniden hayat bulacak

Osmaniye'nin Kadirli ilçesindeki tarihi Alacami'de kapsamlı bir restorasyon çalışması için proje çalışmalarına başlandı.

Geçmiş yıllarda tarihi caminin çevresinde ortaya çıkarılan ve ödeneksizlikten dolayı üzeri toprakla örtülen mozaikler şu günlerde yapılan proje çalışması kapsamında tekrardan gün yüzüne çıkartılıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür Bakanlığı temsilcisi gözetiminde tarihi caminin doğu kısmından başlanan kazı çalışmalarıyla üzeri toprakla örtülen mozaikler açığa çıkartılacak ve çeşitli nedenlerle yığılma yapan toprak temizlenerek zemine ulaşılacak.

Proje sorumlusu Arkeolog Ufuk Erdoğan, yaptığı açıklamada, daha önceki kazılarda ortaya çıkarılan ve üzeri toprakla örtülen mozaiklerin yeniden hayat bulacağını belirterek, "Caminin bazilika bölümünün güneyi ve doğusunda kazı çalışmaları yapıyoruz ve zemini bulana kadar kazacağız. Kazı yaptığımız bölümlerin zemini tamamıyla mozaiklerle kaplı. Bu mozaikler geçmişte ortaya çıkartılmasına rağmen ödeneksizlikten dolayı, korunmak için üzerleri toprakla örtülmüş. Tarihi cami çevresinde yapılacak olan kapsamlı
bir restorasyon için proje çalışmasını şu anda yürütüyoruz. Daha sonra buranın çevre planı hazırlanarak önümüzdeki yıl ihaleye çıkartılacak ve hemen restorasyonuna başlanacak" dedi.

İkinci asrın başlarında Romalılar tarafından yapılan daha sonra kilise olarak kullanılan ve Dulkadiroğlu Beyliği zamanında bazilika bölümüne minare eklenerek cami olarak kullanılan tarihi mekan 90 yıl aradan sonra geçtiğimiz yıl alınan kararla tekrardan ibadete açılmıştı.

iha
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2011 Perşembe 17:25:51
Güncelleme :5 Aralık 2011 Pazartesi 16:42:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?