17
Mayıs
2024
Cuma
OSMANİYE

Orman yangınıyla mücadele toplantısı

Osmaniye'de, Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyon toplantısı yapıldı.

Valilik Ahmet Cevdet Paşa salonundaki Vali Zübeyir Kemelek başkanlığında yapılan toplantıya; Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, kaymakamlar, Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, ilçe ve belde belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri katıldı.

Toplantıda, Osmaniye ilinin orman analizleri, 2008 yılının değerlendirilmesi, 2009 yılı koordinasyon ve hazırlıkları anlatıldı.Toplantıda Orman İşletme Müdürü Mustafa Eroğlu bir sunum yaparak, Osmaniye'de ormanların durumu ve yangın çıkış nedenleri konusunda bilgi verdi.

Yüzde 48'i ormanlarla kaplı olan Osmaniye'de 1969 yılından bu yana 593 yangın çıktığını ve en fazla yangın çıkan yılın 1999 yılı olduğunu söyleyen Eroğlu, yangınların çıkış sebeplerini; ihmal, anız, sigara, piknik ve çoban ateşi olarak açıkladı. Yangın sebeplerinin yüzde 97'sinin insan kaynaklı olduğunu sözlerine ekleyen Mustafa Eroğlu, yangınların en çok 10-16 saatleri arasında çıktığını belirterek, ekiplerinin bu saatlerde alarm durumunda olduğunu söyledi. Orman yangınlarını söndürmede orman köylülerinin de kendilerine büyük destek olduğunu belirten Mustafa Eroğlu, yangın mücadelesinde işbirliğinin önemini vurguladı.

Toplantıda söz alan Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz ise Nisan ve Mayıs aylarının yangın açısından hassas aylar olduğunu söyleyerek illerde Valiler başkanlığında orman yangınlarıyla mücadele toplantıları düzenlediklerini ve Osmaniye'de yapılan toplantılardan ciddi sonuçlar aldıklarını belirtti. Yılmaz, Orman yangınlarının dünya gündeminde ciddi şekilde yer aldığı son yıllarda özellikle yangınlara hassas olan Türkiye, İspanya, İtalya ve Portekiz gibi Akdeniz ülkelerinde önlem alınması için çalışmalar yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin yangınla mücadelede önemli başarılar elde ettiğini belirten Seyfettin Yılmaz, Türkiye'de yangın mücadelesindeki gelişmelerden de söz etti. Yangın söndürmede coğrafi bilgi sistemlerinin kullanıldığını, bu sistemin yangınların takibinde önemli bir rolü olduğunu, bu sistem sayesinde yangınların daha kolay ve hızlı bir şekilde söndürüleceğini ifade eden Yılmaz, sistemin en kısa sürede devreye gireceğini belirtti. Ayrıca Osmaniye'de yangın havuzları yapıldığını da ifade eden Yılmaz, "Bu havuzlar sayesinde yangınlara daha hızlı müdahale edilebilecektir. Ayrıca orman köylerindeki hassas bölgelere su tankları konulması planlanmıştır. Bölge olarak yangın mücadelesinde teknik donanım açısından da iyi bir durumdayız" dedi.

Toplantının son bölümünde konuşan Vali Zübeyir Kemelek; Osmaniye ilinin Kastamonu, Bolu gibi zengin ormanlara sahip illerden farklı olarak ormanların ilin içine yayılmış olduğunu, ormanların bir kenarında tarlalar ve yerleşim yerleri bulunduğunu, bu yüzden de yangınla mücadelenin zorlaştığını söyledi. Vali Kemelek; "Sıcak bir iklimde yaşıyoruz. Bu nedenle orman yangınları her zaman çıkmaya hazır. Ben, orman yangınları konusunda Kaymakamlarımızdan bir ricada bulunmak istiyorum. 3 günlük meteoroloji raporlarını iyi takip etsinler. Nem oranı yüzde 40'ın altına düştüğünde büyük ihtimalle yangın çıkıyor. Eğer bu raporları takip ederlerse, her an orman yangınlarına hazır bir durumda bulunur ve daha erken tedbir alabilirler. Orman yangınları ile mücadelede pek çok gelişmeler var. Bunlardan bir tanesi de coğrafi bilgi sistemlerinin kullanılmaya başlanılmasıdır. Bu sistem sayesinde yangın kolayca takip edilebiliyor ve daha bilinçli bir söndürme uygulanabiliyor. Bu sistem kısa süre sonra kullanılmaya başlanılacak. Böylece yangınlar daha kısa sürede söndürülebilecek ve daha az hasarla kurtulabileceğiz. Bir diğer husus ise orman yangını çıkması ihtimali bulunan bazı bölgelere iş makinelerinin çıkamıyor olması. Bu gibi alanlarda helikopterle yangın söndürmekten başka çare kalmıyor. Helikopterlerin de yangına daha çabuk müdahale edebilmesi için yangın havuzları yapılıyor" şeklinde konuştu.

Toplantı soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2009 Cumartesi 14:25:52
Güncelleme :23 Mayıs 2009 Cumartesi 14:34:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?