19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANİYE

Ormanlara 'şeffaf yönetim' talebi

Osmaniye İli Sürdürülebilir Orman Yönetimi Çalıştayı yapıldı. Çalıştayda konuşan Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, "Sürdürülebilir orman yönetimini gerçekleştirmenin en temel şartı, ulusal ve bölgesel düzeylerde sürdürülebilir orman yönetimi kriter ve göstergelerinin belirlenmesi, izlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlanmasının şeffaf ve katılımcı bir şekilde yapılmasıdır" dedi.

Osmaniye Sanayi ve Ticaret Odası Toplantı Salonunda gerçekleştirilen Osmaniye İli Sürdürülebilir Orman Yönetimi Çalıştayına Osmaniye Valisi Zübeyir Kemelek, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, kaymakamlar. ilçe ve belde belediye başkanları il genel meclis üyeleri, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile çok sayıda köy muhtarı ve köy kooperatifi başkanı katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, ormanlar sağladıkları ekonomik, ekolojik ve sosyal yararları bakımından toplumların kalkınmasında, gelişmesinde ve refahında büyük katkı sağlayan stratejik önemdeki en önemli doğal kaynaklardan birisi olduğunu söyledi. Yılmaz, "Ormanlar sağladığı odun ve odun dışı değerlerin yanında, erozyonu önlemesi, iklim üzerindeki olumlu etkileri, havayı temizlemesi, oksijen kaynağı olması, canlılar için barınak görevi görmesi, karbon yutakları olması, su kaynaklarını düzenlemesi gibi sosyal ve çevresel yararları yaşam için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenlerle ormanlar artık ülkelerin değil dünyanın ortak değerleri arasında yer almaktadır" dedi.

Hızlı nüfus artışı ve artan sanayileşme sonucu, çevresel endişelerin had safhaya ulaşıldığı son çeyrek yüzyılda, dünya ormanları ve ormancılığının baş döndürücü bir değişim dinamizmi içerisinde olduğunu belirten Yılmaz şunları söyledi:
"Bu endişelerin başında iklim değişikliği ve biyolojik çeşitliliğin yok olması gelmektedir. Ormanların bu konudaki önemi ormancılığı uluslararası gündemin üst sıralarına taşımıştır. Bu tablo içerisinde ormancılığa biçilen rol bir cümlede odaklanmaktadır; "Sürdürülebilir Orman Yönetimi" ormanların ve orman alanlarının yerel, ulusal ve küresel düzeylerde, biyolojik çeşitliliğini, verimliliğini, kendini yenileme kabiliyetini ve yaşama enerjisini ekolojik ve sosyal fonksiyonlarını yerine getirebilme potansiyelini şimdi ve gelecekte koruyacak ve diğer ekosistemlere zarar vermeyecek bir şekilde düzenleme ve yaralanma biçimi olarak tanımlanmaktadır. Sürdürülebilir orman yönetimini gerçekleştirmenin en temel şartı, ulusal ve bölgesel düzeylerde sürdürülebilir orman yönetimi kriter ve göstergelerinin belirlenmesi, izlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlanmasının şeffaf ve katılımcı bir şekilde yapılmasıdır."

Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara konuşmasında; orman varlığını ve yapısını bilen birisi olduğunu belirterek, "Osmaniye orman varlığı açısından ülkemizin önemli yerlerinden birisi olup dünya standartlarının üzerindedir. Su kaynaklarının araştırılmasında uzun yıllar görev aldım. Ormanlarımızda biyolojik çeşitliliğin çok olduğunu biliyorum. Orman teşkilatının orman yangınlarında gösterdikleri başarıyı bizzat gözlemledim onlara sonsuz destek verilmesi gerekiyor. Ormanlarımızın korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması sadece ormancıların görevi değildir. Osmaniye’de yaylacılık yazların sıcak geçmesinden dolayı yaygındır. Yayla yerleri ile ilgili olarak devletimizin biran önce yasal yollarla çözüm bulması gerekmektedir" dedi.

Osmaniye Valisi Zübeyir Kemelek’te yaptığı konuşmasında, Osmaniye'nin yüzde 48’inin ormanlarla kaplı olduğunu ancak bunun tek başına yeterli olmadığını, nitelikli ormanlarla kaplı olması gerektiğini ifade etti. Kemelek, "Osmaniye’nin eski fotoğraflarına baktığınızda fundalık ve çalılıklarla kaplı olduğunu görürsünüz. Bugün 170. yılını kutladığımız orman teşkilatının gayretleri ile bu fundalık ve çalılık alanlar nitelikli ormanlar haline dönüştürülmekte. Ormanlarla kaplı ilimizde birçok orman köylüsü de ormanlardan geçimini sağlamaktadır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından çalıştay oturumuna geçilmeden Osmaniye İli Sürdürülebilir Orman Yönetimi ile ilgili kriter ve göstergelerle ilgili Osmaniye Orman İşletme Müdürü Mustafa Eroğlu bir sunum yaptı. Eroğlu sunumunda, Osmaniye ili orman varlığının 2002 envanterine göre yüzde 4 oranında arttığını, son 2 yılda 9 adet orman yangınları ile mücadelede kullanılacak yangın havuzu yapıldığını belirtti.

Sunumun ardından kriter ve göstergelerin katılımcılarla birlikte değerlendirilip raporlanacağı çalıştay oturumuna geçildi. Oturum Başkanlığını Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Erdaş yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2009 Cuma 11:23:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?