18
Mayıs
2024
Cumartesi
OSMANİYE

Oruç tutamayan hasta fidye vermeli

Isparta İl Müftüsü İsmail Öncel, oruç tutması durumunda sağlığı tehlikeye girecek vatandaşların oruç fidyesi vermesi gerektiğini söyledi.

Hayati tehlike arz edecek hastalığı bulunanlara eğer doktor da oruç tutmasını uygun görmüyorsa dinimiz bu kimselerin oruç tutmamasını ancak orucunun karşılığı olan fidyeyi muhtaçlara vermesini öngörüyor.

İl Müftüsü İsmail Öncel, "Kişinin bir rahatsızlığı varsa ve oruç tutması o kimseyi rahatsızlandırıyorsa o kimse oruç tutmamalı" dedi.

Müftü Öncel, "Üzerine oruç farz olan bir kimsede şeker, kalp, tansiyon veya bir başka hayati tehlike arzeden bir hastalık varsa ve doktorda o kimsenin oruç tutmamasını öngörüyorsa kişi oruç tutmamalı ancak orucun karşılığı olan fidyeyi vermelidir" diye konuştu.

Fidye ve fitre kavramlarının karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Öncel, "Fidye tutulamayan orucun karşılığı fakirlere verilen miktardır. Rahatsızlığı nedeniyle oruç tutamayan bir kimse tutmadığı her oruç için en az 6 YTL'yi bir fakire vermek zorundadır. 29 gün boyuca oruç tutamayan bir kimse için vermesi gereken toplam fidye miktarı en az 174 YTL'dir. Fidyenin imkan varsa Ramazan ayı içerisinde verilmesi gerekir. Yine en uygun fidye verme şekli Ramazanda günü gününe vermektir. Fidye bir fakire verilebileceği gibi çok sayıda fakire de verilebilir. Fidye verirken esas olan bir nokta da taban rakam olan 6 YTL'yi bölmeyerek en az bir kişiye vermektir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 14:13:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?