19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANİYE

Osmaniye'de duygulu anlar

Osmaniye'de, Aksiyon Derneği tarafından düzenlenen "Şehitlik Mahşeri ve Çanakkale Destanı" konulu konferansta duygulu anlar yaşandı.

Aksiyon Derneği'nin Ahmet Şekip Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlediği konferansa, TUSKON Gaziantep Temsilcisi ve Tarihçi Zeynel Fırat da konuşmacı olarak katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan gecede açış konuşmasını yapan Aksiyon Derneği Başkanı İsmail Aslan, derneğin kuruluş amacı ve faaliyetleri ile ilgili bilgiler verdi. konuşmanın ardından Emine Aslan adlı öğrenci "Çanakkale" şiirini, Ayşe Aslan adlı öğrenci de "Çanakkale Mahşerinde" adlı şiiri okudu. İlköğretim 4. sınıf öğrencisi Selahattin Emin Şamasas'ın İstiklal Marşı'nın tamamını içtenlikle okuması davetlileri duygulandırdı.

Geceye konuşmacı olarak katılan Zeynel Fırat, slayt gösterimi eşliğindeki konferansına Osmanlı dönemindeki önemli cepheleri anlatarak başladı. Osmanlı döneminde Galiçya, Irak, Süveyş Kanalı, Kafkasya (Sarıkamış), Filistin, Suriye, Hicaz ve Yemen cephelerinin çok önem arz ettiğini ve buralardaki cephelerde unutulmayacak anıların yaşandığını anlatan Fırat, "İşte bu cephelerin en önemlisinden biri de Çanakkale Cephesi'dir. Türk askeri burada tüm dünyayı şaşırtan bir destan yazmıştır. Burası öyle bir savaş cephesiydi ki, metrekareye 6 bin mermi düşüyordu. Karşılıklı siperler arasındaki mesafe ise 8 metreydi. Yani burada ölüm muhakkaktı. O zalimlerin eli vatanımızın boğazına, insanımızın gırtlağına, göğsümüzün mushafına uzanmıştı. İşte o kahramanlar, bu kutsal değerler için öldüler. Ölümün mutlak olacağını bildikleri halde, asla geri dönmediler" dedi.

Türk askerinin Çanakkale'de sadece kazandığı zafer ile değil, insanlığı ve merhameti ile de şan kazandığını ifade eden Fırat, "Savaşta, düşman Türk askerine esir düşmekten korkuyordu, ta ki Mehmetçiği tanıyana kadar. Çünkü onlara Mehmetçik kötü olarak anlatılmıştı. Ancak tanıdıkları zaman böyle olmadığını gördüler. Ünlü Komutan General Guro'nun 'Tarih böyle bir centilmenliği bir daha görmedi' sözleri de bunun kanıtıydı" şeklinde konuştu.
Tarihçi Zeynel Fırat, Çanakkale Savaşı sırasında yaşanan ve ibretlik olan bazı olaylardan da slayt gösterimi eşliğinde bilgiler verdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mart 2009 Cumartesi 14:53:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?