17
Mayıs
2024
Cuma
OSMANİYE

Osmaniye'de egzoz denetimi

Osmaniye'de, D-400 karayolu üzerinde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerince "Egzoz Emisyon Ölçümü" denetimi yapıldı. 

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından D-400 karayolu üzerinde bulunan Osmaniye Hizmet Kalkınma ve Çevre Vakfı'na ait Egzoz Emisyon Ölçüm İstasyonu önünde yapılan uygulamada, araçlarda egzoz muayene pulu olup olmadığı kontrol edildi ve egzoz kirliliği ölçümü yapıldı. 1 saat içinde yapılan uygulamada 110 araç kontrol edilirken, 30 aracın egzoz muayene pulu olmadığı tespit edildi. Pulu olmayan araçlar muayeneye gönderildi. 

Uygulamayla ilgili bilgi veren İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürü Zübeyir Güvel, "Hava kirliliğinin en önemli unsurlarından biri de egzoz kirliliğidir. Özellikle havadaki kurşun kirliliğinin yüzde 100'ü de motorlu taşıtlardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle egzoz muayenesi çok önemlidir" dedi. 

Osmaniye'de yaptıkları araştırmada; kayıtlı 35 bin araç bulunurken, Egzoz Emisyon Ölçüm İstasyonu kayıtlarında 11 bin civarında araç olduğunu belirten Güvel, şunları söyledi: 
"Bu çok önemli bir açıktır. Yani kayıtlı araçların üçte biri egzoz muayenesi yaptırmamış. Vatandaşlarımız mutlaka motor bakımını yaptırarak, aracının yaş ve çeşidine göre süresi içerisinde egzoz muayenesini yaptırıp pulunu alsınlar ve bu pulu da mutlaka araçlarında muhafaza etsinler. Yoksa 15 YTL'lik pul almayanlar, yapılacak kontrollerde pulu olmadığı için Çevre Kanunu'na göre 500 YTL ceza ödemek zorunda kalırlar. Ayrıca egzozundan kirli hava verenlerin tespiti halinde ise bin YTL ceza uygulanır." 

Güvel, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle trafik akışının yoğunlaşacağını ve bu nedenle sürücülerin yola çıkmadan önce mutlaka egzoz muayenelerini yaptırmaları gerektiğini bildirdi.
iha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2006 Cumartesi 13:16:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?