19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANİYE

Personele atık eğitimi

ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNE ATIK EĞİTİMİ

Osmaniye İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından çalışanlarına yönelik, Tıbbi Atık Mevzuatı ve Tıbbi Atıkların Riskleri hakkında eğitim semineri verildi.

OTSO Devlet Bahçeli Salonu'nda düzenlenen eğitim seminerinde konuşan Çevre Yönetimi ve ÇEDP Şube Müdürü Hasan Bozan, Çevre Kanunu'nun 3. maddesi gereği; başta idare, meslek odaları, birlikler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkesin, çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi ile görevli olup, bu konuda alınacak tedbirlere ve belirlenen esaslara uymakla yükümlü olduğunu söyledi.

Kimya Mühendisi Selma Filiz İdilman da "Sağlık Kuruluşlarında Tıbbi Atık Yönetimi" konusunda yaptığı konuşmada, "Tıbbi atıklar; miktar olarak az olmalarına rağmen, yüksek oranda risk taşıyan bir atık gurubudur. Bu atıklar, enfekte olmalarının yanı sıra; tehlikeli kimyasallar, ilaçlar, toksinler, radyoaktif maddeler gibi çok miktarda tehlikeli maddeleri de içerebilirler" dedi.

Sağlık kuruluşlarında üretilen atıkların; yüzde 80'inuin evsel nitelikli atık, yüzde 15'inin patolojik ve enfekte atık, yüzde 3'ünün kimyasal ve farmakolojik atık, yüzde 1'inin kesici-delici atık ve yüzde 1'den azının da atık pil, kırık cam malzemeleri gibi özel atıklar olduğunu anlatan İdilman, evsel nitelikli olmayan atıkların yüzde 20'sinin özel işlem gerektirdiğini kaydetti.

Çevre Mühendisi Ayşe Sarı ise, "Tıbbi Atıkların Neden Olduğu Sağlık Riskleri ve Belediyelerin Sorumlulukları" konulu sunum yaptı. Tıbbi atıkların neden olabilecekleri sağlık risklerinin başında tıbbi atıkların çevreye etkilerinin geldiğini belirten Sarı; "Bu atıkların çevreye etkileri, biyolojik, kimyasal ve fiziksel şekilde olmaktadır. Tıbbi atıklar, gerek içeriklerindeki hastalık yapıcı veya bulaştırıcı maddelerle doğrudan; bazen de fare, sinek gibi diğer canlılar için beslenme ve üreme kaynağı olması nedeniyle insan ve çevre sağlığını dolaylı olarak olumsuz etkileyebilmektedir. Doğrudan veya aracı hayvanlarla bulaşabilen cüzam, veba, kolera, dizanteri, tüberküloz, kuduz, sıtma gibi hastalıkları biyolojik olumsuzluklara örnek verebiliriz" dedi.

Seminerin sonunda katılımcıların sınava tabi tutulacağını ve başarılı olanlara sertifikası verileceği belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2009 Perşembe 11:06:03
Güncelleme :22 Ekim 2009 Perşembe 13:24:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?