Osmaniye’de 527 sağlık personeline 0–6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı kapsamında eğitim verildiği bildirildi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, insanın yaşam boyu bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığı, beyninin gelişimiyle yakından ilişkili olduğunu belirterek, "Beyin gelişimi büyük oranda gebelik döneminde ve yaşamın ilk beş yılında oluşur. Bu dönemde beyin, dramatik bir hızla milyarlarca nöronun ve nöronlar arasında yüzlerce trilyon sinapsın oluşması ile büyür. Bu büyümenin anlamı, dünyayı algılayabilmek, düşünebilmek, hissedebilmek, hareket edebilmek ve belli şekillerde davranabilmek amacıyla kompleks bir komuta merkezinin gelişmesidir. İnsanın yaşam boyu kullanacağı becerileri, öğrenme kapasitesi, çevreyle ilişki yetenekleri ve kişiliği de beyin gelişimi ile birlikte büyük ölçüde bu yıllarda gelişir. Bu programdaki amacımız; Bireylerin yaşam boyu sağlığını korumak, daha yetenekli, zeki, başarılı ve kapasiteli bireyler yetiştirmek, artan şiddet ve suçluluğu azaltmak, sosyoekonomik eşitsizlikleri makul düzeylere indirmek, beynin hızlı gelişim döneminin önemini fark etmek ve bu dönemde çocuklarının gelişimini desteklemektir" dedi.
Sağlık Müdürlüğü olarak sürekli eğitimler düzenlediklerini ifade eden Cingöz, şunları kaydetti:
"Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi tarafından ilimizde yürütülmekte olan 0-6 yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı eğitimleri ilimiz merkez ve ilçe birinci basamak sağlık kuruluşlarında çalışan (Pratisyen Hekim, Aile Hekimi, Hemşire, Ebe, Sağlık Memuru) personellere düzenlenmektedir. Yapılan eğitimlerde il eğitimcileri Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Ayben Çuhadar Bombacı, Hemşire Hidayet Kar ve Hemşire Meliha Özer görev almaktadır. Bu kapsamda il genelinde toplam 527 sağlık personeline eğitim verilmiştir. Eğitimler devam etmektedir.”
![]() |