18
Mayıs
2024
Cumartesi
OSMANİYE

Sami Selçuk Osmaniye'de

Yargıtay eski Başkanı ve Onursal Başkanı Doç. Dr. Sami Selçuk, yerel bir radyo ve belediyenin organize ettiği etkinliğe katılmak üzere geldiği Osmaniye'de, gündemdeki konuları değerlendirdi. Selçuk, 'Türkiye'de Demokrasi' konulu konferans verdi. 

Radyo 80 FM'in davetlisi olarak Osmaniye'ye gelen Yargıtay eski Başkanı Sami Selçuk, ''Türkiye'de Demokrasi'' adlı konferans verdi. Ahmet Şekip Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan Selçuk, Nobel Edebiyat Ödülü ve Fransız meclisinin aldığı kararı da değerlendirdi. Nobel ödülünün Türkiye'nin kazandığını anlatan Selçuk, "Ödülü kazananın kimliği Türk'tür. Sonuç son derece önemlidir. Çünkü Türkiye'nin bayrağı bugün bütün dünyada dalgalanmaktadır. Önemli olan bu sonuçtu ve bu sonuç başarılmıştır. Tabii bu arada Türkiye'nin başına her büyük devletin başına geldiği gibi bazı olumsuz olaylar da gelecektir. Türkiye bütün bunları soğukkanlıca ve akıllıca düşünürse, hepsini atlatacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın" dedi. 

Konuşmasında Fransa meclisinin aldığı kararı da değerlendiren Sami Selçuk, "Bu davranışla Fransa değil, onu bu yola yönlendirenler kazançlı çıkmıştır. Çünkü onların amacı Türkiye'yi öfkelendirmekti. Kendi propagandalarını sağlamaktı. Türkiye meseleyi o kadar fazla büyüttü ki, nihayet onlar o amaca ulaştı. Bence Türkiye, bunu hiç abartmadan atlatmalıydı. Çünkü Perşembe'nin geleceği Çarşamba'dan belliydi. Ne diyordu adam; 'Biz 1915 Ermeni soykırımını zaten devlet olarak kabul ettik'. Ne zaman? 2001 yılında zaten kabul etmiş adam. Arkasından yaptırımını getiriyor o kadar. Şimdi gelen o. Birincisi bunu doğuracaktı, doğurdu. Türkiye niye bu kadar gürültü kopardı, işi büyüttü? Elbette ki gerekli girişimler yapılır, ama duygusallığa gerek yok. Bazı şeyleri tehlikeye atmaya gerek yok. Başbakanlık da zaten bu noktaya dikkati çekti. Dedi ki; 'Ölçüyü kaçırmayın'. Yani ölçüyü kaçırmayalım. Türkiye, çabuk öfkelenmeyen, akılcı bir toplum olmaya, tepkilerini akıllıca yapmaya kendini alıştırmalıdır. Dünyada yankı uyandıracak şekilde yapmalıdır. Ama dediğim gibi akıllıca ve duygularına egemen olarak yapmalıdır. İyi ki Fransa'ya karşı bir yasa çıkmadı. Kötülüğü kötülükle temizleyemezsin. Bunu yaparsan kendini küçültürsün" dedi. 

Konferansında devletlerin saygınlığının hukuka uymakla olduğunu belirten Selçuk, "Öyle güç gösterisi ile, palavra ile olmaz. Kimse kendini aldatmasın. Adam güler geçer. Demokrasi ve saygınlık hukuka uymakla olur. Türkiye yıllardan beri demokrasi kavgası vermektedir. Gerçekten bu bir kavgadır. Zaten demokrasi denilen olay, bir idealdir. Her gün yaşanır, her gün kavgası verilir, her gün adımı atılır. Ama eğer demokraside bazı eksiklikler varsa ve bu eksiklikler yabancıların uyarıları ile düzeltiliyorsa, orada bir sorun var demektir. Türkiye her şeyini kendi dinamikleri ile aşmak zorundadır. Türkiye'yi gerçek demokrasiye ulaştıracak yeni bir Anayasa getirilmelidir. Anayasamız çok çarpık. Bu çarpık Anayasayı düzeltmektense, yepyeni bir Anayasa getirmeliyiz'' şeklinde konuştu. Sami Selçuk'un konferansına Vali Zübeyir Kemelek, Belediye Başkanı Davut Çuhadar, Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Bayır ve Emniyet Müdürü Halil Yılmaz ile çok sayıda kurum müdürü de katıldı.
iha
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2006 Cumartesi 11:12:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?