17
Mayıs
2024
Cuma
OSMANİYE

Şenlik gibi kutlama

OSMANİYE’DE NEVRUZ KUTLAMALARI

Osmaniye’de Nevruz Bayramı şenlik havasında kutlandı. Valilik ve Belediye’nin düzenlediği, Sivil Toplum Kuruluşları’nın desteği ile yapılan kutlamalar Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı.

Osmaniye Belediyesi önünde toplanan protokol mensupları ve vatandaşlar, Belediye Mehteran Takımı eşliğinde yürüyerek Atatürk Caddesi ve Dr. Sadık Ahmet Caddesi’ni takiben Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Burada düzenlenen kutlama töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

OKÜ Öğretim Görevlisi M.Fazıl Himmetoğlu, ‘Türk Kültür Tarihi Ekseninde Nevruz’ konulu konuşmasında, “Bayramlar ve özel günler, milletlerin kültür unsurları ve tarihleri içerisinde kendi şahsına münhasır bir yer işgal eder. Bu günler ilhamlarını ya milletin geleneklerinden ya da dini inançlarından alır. Nevruz Bayramı, bu günler içerisinde müstesna bir yere sahiptir. Bunun nedeni Orta Asya’dan Anadolu’ya birçok din ve inanış sistemi içerisine giren Türk Milleti’nin Nevruz Bayramı’nı hep aynı heyecan ve coşkuyla kutlamış olmasıdır. Nevruz; kültür tarihimizde yeni bir hayata uyanan tabiatın müjdeleyicisi, bereketin ihyası, nimet ve bolluğun miladı olarak tanımlanmıştır. Ayrımların birleştiği yol olan Nevruz, hiçbir dar çerçevenin tekelinde değildir. Milli birlik ve beraberliğin timsali olan Nevruz; Müslüman’ı, Hıristiyan’ı ve de Şaman’ı ile bütün Türk dünyasının ortak bayramıdır. Bu bayramı hakkıyla idrak etmenin yolu da kardeşliği kaynaştırmak, husumeti koymakla olur. Nevruz Bayramımızın isminin; yıkım, ayrılık ve terör gibi kavramlarla anılmasına hiçbir akıl ve vicdan sahibi insanımız müsaade etmeyecektir” dedi.

Konuşmanın ardından Vali Celalettin Cerrah ve Belediye Başkanı Kadir Kara birlikte Nevruz Ateşi’ni yaktı. Ardından Osmaniye Güvercinciler Derneği tarafından barışın simgesi olarak yüzlerce güvercin uçuruldu. Nevruz Bayramı kutlamaları, Vali Cerrah ve Belediye Başkanı Kara’nın temsili olarak örs üzerinde demir dövmeleri ile devam etti. Şenlik havasında geçen kutlamalara Kafkas Oyunları ve Semah Gösterisi renk kattı.

Bu arada şenliğe katılanlara yine Nevruz’un simgesi olan pişmiş yumurta dağıtıldı. Vali Cerrah ile Başkan Kara’nın yumurta tokuşturmasını Başkan Kara kazandı. Diğer yandan koyun kırkma yarışması da törene katılanların ilgisini çekti.

Nevruz konulu yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin vermesinin ardından protokol üyeleri davul zurna eşliğinde halay çekti. Ayrıca kazanlarda hazırlanan Türkistan Pilavı ve ayran dağıtımı yapıldı.

OSMANİYE’DE NEVRUZ KUTLAMALARI
OSMANİYE’DE NEVRUZ KUTLAMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2010 Pazar 14:57:02
Güncelleme :21 Mart 2010 Pazar 15:02:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?