19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANİYE

'Sigaranın parası kanlı paradır'

Osmaniye'de kamu çalışanlarına "Tütün ve Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun" anlatıldı. Çeşitli kamu kurum ve kuruluş çalışanlarının izlediği toplantı, Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.


Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü Akıl ve Ruh Sağlığı Şube Müdürü ve Tütün ve Tütün Mamülleri ile Mücadele Kurulu Başkanı Dr. Ayben Çuhadar Bombacı, kanunun amacının; kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından, bunların alışkanlıklarına özendirici reklam, tanıtım ve teşvik kampanyalarından koruyucu tertip ve tedbirleri almak ve herkesin temiz hava soluyabilmesinin sağlanması yönünde düzenlemeler yapmak olduğunu belirtti.


Konuşmasında tütün mamülleri satıcılarını da eleştiren Bombacı, "Katliamdan sorumlu olan cami bağışı yapsa sevaba girer mi? Sigara endüstrisinin parası kanlı paradır, bu para ile hiçbir hayır işi yapılamaz. Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünlerinin satışı yapılamaz. Tütün ürünleri 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamaz ve tüketimlerine sunulamaz. 18 yaşını doldurmamış kişiler, tütün ürünü işletmelerinde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilemez. Tütün ürünleri, paket açılarak adet şeklinde veya daha küçük paketlere bölünerek satılamaz. Tütün ürünleri, yetkili satıcı olan yerlerin dışında, otomatik makinelerle, telefon, televizyon ve internet gibi elektronik ortamlarla satılamaz ve satış amacıyla kargo yoluyla taşınamaz. Tütün ürünleri ile ilgili izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıklar çevreye atılamaz. Tütün ürünleri, 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşacağı ve işletme dışından görülecek şekilde satışa arz edilemez. Tütün ürünleri satış belgesi olmaksızın ve satış belgesinde belirtilen yerin dışında satışa sunulamaz. Bu kanunla kendilerine yüklenen görevleri yerine getirmeyen memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında, ceza hukuku sorumluluğu saklı kalmak kaydıyla, tabi oldukları mevzuatta yer alan disiplin hükümleri uygulanır" dedi.


Dr. Ayben Çuhadar Bombacı, tütün mamülü kullanımının, kalp krizi ve koroner arter hastalıklarını yüzde 20-70 oranında arttırdığını belirtti. Çocuklar ve gençlerin sigara içmeye özendirildiğine değinen Bombacı, bunun nedenlerini ise şöyle sıraladı:
"Ebeveynlerin sigara içmesi. Arkadaşların sigara içmesi. İdollerin sigara içmesi. Sigara reklamları. Sigara firmalarının temel hedefi öğrencilerdir. Sigarayı bir kez deneyen 4 kişinin 3 tanesi sigara tiryakisi olur."


Bombacı, sigara tiryakilerinin çoğu zaman "Sinirlerimi yatıştırıyor. Beni canlandırıyor. Sıkıntılarımı gideriyor. Düşünmeme yardım ediyor. Kendime olan güvenimi artırıyor. Kilo almamama yardım ediyor. Sigaradan zevk alıyorum ya da sigarayı seviyorum" gibi sebeplere sığındıklarını söyledi.


Dr. Bombacı, "Sigaraya Hayır" demek için sebepleri de sıralayarak, şunları kaydetti:
"Gelişmiş ülkelerde gençler sigara içmiyor. Sigara nefesin, saçın, elbiselerin kötü kokmasına neden oluyor. Sigara parmakları ve dişleri sarartıyor. Çevredeki insanların ve özellikle çocukların sağlığını bozuyor. Sigara spor yapmaya engel oluyor. Sigara içmek ve hastalıklarını tedavi etmek için çok para harcanıyor. Sigara akciğeri, kalbi ve bütün vücudu harap ediyor. Sigara kanser yapıyor."
"Sağlıklı olmak ve sağlıklı nesiller yetiştirmek. İnsanımızın ölümü pahasına para kazanmak isteyenlere dur demek. Yasaların bize yüklediği görevleri yerine getirmek. Çocuklarımıza ve gençlerimize iyi örnekler oluşturmak için sigaraya karşı tavır almalıyız" diyen Bombacı, "Sigara içilmeyen iş yerlerinin 9 kat daha verimli olduğu tespit edilmiştir. Sigara içilmeyen iş yerlerinde çalışan gençlerin sigaraya başlama oranları yüzde 68 oranında daha düşük bulunuyor. Sigarasız iç ortamlar konusunda çok ciddi yasaları olan ülkelerde gençlerin sigara içme oranı yüzde 2 iken yasaları olmayan ülkelerde yüzde 46 bulunuyor. Temennimiz ülkemizde sigaraya karşı yürürlükte olan ve 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5727 sayılı kanunla diğer ülkelerde de elde edilen bu ve benzeri faydaları elde etmek, sağlıklı nesillere kavuşmaktır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2008 Cumartesi 12:27:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?