20
Mayıs
2024
Pazertesi
OSMANİYE

Tosyalı krize meydan okudu

Tosyalı Holding'in, Osmaniye'de 18 ay önce başlattığı 1 milyar dolarlık spiral boru fabrikası yatırımı, 2009 sonuna kadar faaliyete geçecek. Tesiste 2500 kişiye istihdam sağlanacak.

Anadolu'nun en büyük sanayi şirketlerinden olan Tosyalı Holding, 18 ay önce başlattığı 1 milyar dolarlık "spiral boru fabrikası" yatırımında sona geldi. Osmaniye'de 300 bin metrekare alan üzerine kurulan tesis, 2009 sonuna kadar faaliyete geçecek ve 2500 kişiye istihdam sağlayacak.
Yatırım kararı aldıklarında dış piyasalarda yaşanan olumsuzlukların bu noktaya varacağını kimsenin tahmin etmediğini dile getiren Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tosyalı, "Kriz demir çelik sektörünü vurdu ama biz yatırımımızdan vazgeçmedik. Hatta şimdi bir an önce bitirip faaliyete geçmek istiyoruz. Çünkü çelik üretimi bizim ana işkolumuz, müşterilerimiz var. Proje tamamlandığında Türkiye'nin en önemli çelik üretim merkezlerinden biri olacak" dedi.

İçinden TIR geçen boru
Tosyalı Holding'in demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren şirketi TosÇelik tarafından Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan tesis, 2 milyon tonluk üretim kapasitesine sahip olacak. Fabrikada 3 bin mm çapında ve 25 mm kalınlığında boru üretimi yapılacağını dile getiren Fatih Tosyalı, üretecekleri sanayi tipi boruların bir TIR'ın geçebileceği boyutlarda olacağını söyledi. Sanayide kullanılan spiral boruların Türkiye'ye büyük oranda ithalat yolu ile girdiğine işaret eden Tosyalı, "Tesisimizle dış ticaret açığı üzerinde 1 milyar dolarlık iyileşme hedefliyoruz" dedi.

Yeni pazarlara yöneldik
Küresel krizin Hatay bölgesini, diğer bölgelere göre daha az etkilediğini ifade eden Tosyalı, "Çünkü ihracatta kriz ile birlikte gelen durgunluğu yenmek için Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki pazarlara yöneldik. Geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat yaptık. Bu yıl ocak ayında ise 169 milyon dolar ihracat yaptık. Böyle giderse, 2009'da ihracatta büyüme yakalayan ender bölgelerden biri olacağız" diye konuştu.
Bölgenin Suriye ile ticari ilişkilerinin de her geçen yıl artarak devam ettiğini belirten Tosyalı, bu durumun turizmi de olumlu yönde etkilediğini kaydetti. Tosyalı, ikili ilişkilerin gelişmesi ile Antakya-Halep arasında karşılıklı günü birlik turların büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Acil master planı lazım
Yeni fabrikalarının önemli bir ihracat potansiyeline de sahip olacağına değinen Tosyalı, Hatay'ın 2008 yılında 1.74 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek ihracat sıralamasında 8. il olduğunu kaydetti. Tosyalı, artan ürün yelpazesi ve demir-çelik sanayi yatırımlarında yer problemi dolayısıyla, Hayat'ın acilen bir "Master Planı"na ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, "Özellikle GAP'ın çıkış kapısı olan İskenderun Limanı'nın gerekli yatırımlarla hareketlenmesi ile bölgede ekonomik canlılık hızlanacak, nakliye, sanayi sektörü ve bölgedeki esnaflarımız da limanın çalışması ile daha çok iş yapma imkanı bulacaklardır" dedi.


Dolar kurunda önemli olan istikrar
Fatih Tosyalı, dolar kurunun 1,8'lere çıkmasının ihracatçı için hem avantaj hem de dezavantaj olduğunu söyledi. Hammaddeyi ithal eden üretici için dolar kurunun tehlikeli boyutlara ulaştığını dile getiren Tosyalı, üretimini tamamen iç piyasada mal eden üreticilerin ise yüksek dolar kurundan kâr edeceğini söyledi. Üretici ve ihracatçının yüksek dolar kurundan ziyade "stabil" bir dolar kuruna ihtiyacı olduğunu belirten Tosyalı, "Yapılan ihracat anlaşmaları 2-3 aylık oluyor. Siz imzayı diyelim ki 1,5 dolar kurundan 50 bin dolar için atıyorsunuz. Bugün kur 1,8 olduğu için kârda gözüküyorsunuz. Ama teslim tarihinde doların 1,2'lere düşmeyeceğinin garantisi yok" diye konuştu.
 

Referans
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 18:00:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
adanalı IP: 78.161.99.xxx Tarih : 11.03.2009 23:43:57

ben ceyhanda oturuyorum plastik kapı pencere ustasıyım ve ceyhan  ticaret meslek lisesi mezunuyum işinize talibim:)