17
Mayıs
2024
Cuma
OSMANİYE

Ücretsiz fidan dağıtılacak

Osmaniye İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından vatandaşlara ücretsiz fidan dağıtımı yapılacağı bildirildi.

İl Çevre ve Orman Müdürü Ahmet Dolgun, yaptığı açıklamada, dünya nüfusunun hızla artması ve küresel ekonominin dünya üzerinde genişlemesi sonucu tabii kaynaklar üzerindeki baskıların her gün biraz daha arttığını belirterek, "İnsanların aşırı tüketim hırsı sonucu, çevre temel göstergeleri giderek daha da bozulmaktadır. Ormanlar azalmakta, su seviyeleri düşmekte, toprak erozyonla kaybolmakta, sulak alanlar ortadan yok olmakta, meralar azalmakta, nehirler kurumakta, ortalama ısı yükselmekte, bitki ve hayvan türlerinin nesli tükenmektedir. Son yıllarda atmosfere salınan sera gazlarındaki artış sonucu oluşan küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı sorunlar, her geçen gün artmaktadır. Ülkemiz de bu sorunlardan en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer almaktadır. Atmosferdeki sera gazı dengesinin yeniden kurulabilmesi için bir yandan sera gazı salınımının azaltılması, diğer yandan da karbon tutucu ortamların artırılması gerekmektedir. Atmosferdeki sera gazlarını dengede tutabilmek için, önemli karasal karbon tutucu ortamları olan orman alanlarının artırılması en büyük hedefimizdir" dedi.

Bu hedef doğrultusunda; orman varlığının artırılması, bozuk orman alanlarının iyileştirilmesi, erozyonun önlenmesi, küresel ısınma, iklim değişikliği ve çölleşmenin ülkemiz üzerinde olabilecek etkilerinin en aza indirilmesi ve bozulan dengeyi yeniden tesis ederek yaşanabilir bir çevre oluşturulması amacıyla Başbakanlığın 1 Kasım 2007 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Ağaçlandırma Seferberliği" konulu genelgesine istinaden, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca "Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı" hazırlandığını belirten Dolgun, şunları söyledi:

"Bu eylem planı, 2008-2012 yıllarını kapsayacak şekilde oluşturulmuştur. Eylem planıyla 5 yılda 2.3 milyon hektar alanın ağaçlandırılması ve ıslahı hedeflenmektedir. Eylem planı çerçevesinde; kamu kurum kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve her kesimden vatandaşın katılımı ile ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışmaları, tanıtım ve bilgilendirme toplantıları, fidan dağıtım kampanyaları gibi etkinlikler yapılacaktır." Dolgun, bu doğrultuda 1 ve 2 Aralık tarihlerinde Karaoğlanoğlu Parkı'nda halka ücretsiz fidan dağıtımı yapılacağını kaydetti.

 

iha
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2007 Cuma 10:47:29
Güncelleme :30 Kasım 2007 Cuma 11:00:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?