19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANİYE

Verimsiz arazilere badem ağacı

Osmaniyeli Yusuf Mart, Tehçi köyündeki arazisinde bulunan yabani bademlerden yola çıkarak modern badem bahçesi oluşturdu.

Yusuf Mart, Çukurova Üniversitesi ve Sütçü İmam Üniversitesi'nden badem yetiştiriciliği hakkında ayrıntılı bilgi alarak badem fidanlarını dikti. İlk zamanlar 200 tane badem fidanı diktiği bahçesi, şimdi 650 badem ağacından oluşan büyük ve verimli bir alana dönüştü. Bademin en avantajlı ağaçlardan biri olduğunu söyleyen Yusuf Mart, "Verimsiz araziler badem dikilerek değerlendirildiği zaman hem üretici hem de ülke açısından büyük bir gelir kaynağı olacak" dedi.

Tarımda ilk önce fıstık işi ile uğraştığını belirten Yusuf Mart, "Fıstık konusunda biraz araştırma yaptım. İznimi kullanıp geldim ve fıstık alıp İstanbul'a götürüp sattım. Bahçe işi de hep aklımda vardı zaten. Daha sonra o konuda da biraz araştırma yaptım. Fıstık işine girdikten sonra gördüm ki piyasada en pahalı ürün badem. Burada zaten yabani badem yetişiyordu. Ama o ağaçlar çok fazla ürün vermiyordu. İç çekirdeği acı olan bir badem türüydü bu. Buradan yola çıkarak bu bölgede badem yetişebileceğini düşündüm.

Çukurova Üniversitesi ve Sütçü İmam Üniversitesi'nden bazı hocalarla görüştüm. Bölgenin iklimine göre hangi çeşitler burada iyi yetişir, en iyi ürün hangi türden alınır, bademe nasıl bakılır bu gibi konularda bilgi aldım. Daha önce buralarda zaten badem yetişiyormuş. Hatta Payamlı mevkii denirmiş buraya. Payam bademin diğer adıdır" şeklinde konuştu.

Bu arada Badem'in diğer meyvelere göre avantajlarının da bulunduğunu belirten Mart, şunları söyledi:  "Kayısı, şeftali, armut gibi ürünlerde meyve olgunlaştıktan sonra 2-3 gün içinde satmanız gerekir. Fakat bademde böyle bir zorunluluk yok. Bademi 2 yıl gibi uzun bir süre depoda saklayabilirsiniz. Yani diğer meyve ağaçlarına göre riski azdır. İklim şartlarına da dayanıklıdır badem. Mesela dolu yağdığında diğer ağaçların meyveleri zarar görürken bademin meyveleri zarar görmez. Bu önemli bir avantajdır."
 

iha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2009 Cumartesi 16:58:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?