17
Mayıs
2024
Cuma
OSMANİYE

Yaşar Kemal baba ocağında

Ünlü yazar Yaşar Kemal, Osmaniye'de baba ocağı köyünü ziyaret etti. Gökçedam köyüne gelen yazar, köylülerin ve basının yoğun ilgisi ile karşılaştı.

Çukurova Üniversitesi senatosu tarafından oy birliğiyle fahri doktora unvanı verilen ve dün ödülünü alan Yaşar Kemal, memleketi ve baba ocağı Osmaniye'nin Gökçedam köyüne (Hemite köyü) geldi.

Köyünün sokaklarını gezen Yaşar Kemal, köyün kadınları tarafından sevgi ile karşılandı. Bir süre kadınlarla sohbet eden Yaşar Kemal, kendisini çocukluğundan tanıyan kadınlarla çocukluk hatıralarını konuştu. Yaşar Kemal, "Bu köyün en yaramaz çocuğu bendim. Yaramazlık yapan bütün çocuklar dayak yerdi. Ancak beni hiç dövmezlerdi" dedi. Bunun üzerine kadınlar da "Sen o zaman da baş tacımız idin. Şimdi de baş tacımızsın" dediler.

Yaşar Kemal'in köyüne ne kadar zamandır gelmediği sorulduğunda bazı kadınlar 18 yıl derken, bazı erkekler ise 10 yıl kadar dediler. Yaşar Kemal ise köyüne 7 yıldır gelmediğini söyledi. Basın mensuplarının yoğun ilgisi ile karşılaşan Yaşar Kemal, bir soru üzerine, "Benim köylülerim Türkmen'dir. Ben Türkmenlerin içinde büyüdüm. Türkmenlerin dili ile konuştum ve yazdım. Benim köylüm ne ise ben de oyum. Türkiye'de, İstanbul'da kime sorarsanız sorun, 'Yaşar Kemal köylü mü, değil mi' diye. Benim şerefimdir bu.Bununla öğündüm ve köylü olarak kaldım. Köylü olarak da öleceğim" şeklinde konuştu.

Kadınlar ve erkeklerle hem köyü gezen hem de sohbet eden Yaşar Kemal, babasının mezarının bu köyde olduğunu, kendisinin de burada gömülmeyi isteyip istemediği sorusuna, "Ona benim gücüm yetmez. Bütün Türkiye benim evim. Nerede ölürsem beni oraya gömsünler" şeklinde cevap verdi.

Bu arada köy sakinlerinden şair ve yazar Seyfi Metin de, "Yaşar Kemal'in köyümüzü ziyaret etmesi bizleri çok mutlu etti. Dün biz buradan 20-25 kişilik heyet olarak Adana'da törene katıldık. Orada kendisini köye davet ettik ve kendisi de kabul etti. Gelmeyeli zannedersem 10 yıl kadar oluyor. Ancak bundan sonra sık sık geleceğini söyledi. Bundan da memnun olduk. Buraya gelmeden önce bazı köylüler çekimser kalmıştı. Bazıları 'köye gelmiyor, köyüne bakmıyor, ilgilenmiyor, yardımda bulunmuyor' gibi serzenişlerde bulunmuştu. Ancak bugün buraya gelmesi ile buzlar çözüldü. Çok sıcak bir karşılama oldu" diye konuştu.

Yaşar Kemal, köyü ziyarete eşi Ayşe Semiha Baban ile geldi. Yaşar Kemal'in köyünü ziyareti sırasında çok mutlu olduğu dikkat çekti.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2009 Perşembe 16:56:02
Güncelleme :8 Ekim 2009 Perşembe 18:14:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?