Osmaniye İl Tarım Müdürü Ali Çeribaş, birinci ürün yerfıstığı, mısır ve pamuk hasadına başlandığını bildirdi.
Çeribaş, 2006 yılı itibarı ile yaklaşık 14 bin 500 dekar alanda pamuk hasadının tamamına yakınının elle yapıldığını, son yıllarda makine ile de hasat yapılan yerler bulunduğunu ifade ederek, "Bu yıl kuru şartlarda dekara yaklaşık 150-200 kilo, sulu şartlarda ise dekara 350-400 kilo ortalama verim tespit edilmiştir. Müdürlük olarak hasat yapılan alanlar teknik ekiplerce ziyaret edilerek, ürün sahiplerine ve toplama yapan işçilere pamuk kirliliği hakkında bilgi verilmektedir" dedi.
Kütlü pamuğun kirlenmesi ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Çeribaş, "Bu kapsamda kütlü pamuğun kirlenmesinin önlenmesi amacıyla pamukların, yüzde 100 pamuk ipliğinden dokunmuş kumaşlarla imal edilmiş bez haral, çuval ve toplamada kullanılan bez torbalar, teneke, sepet, plastik kovalara toplanması gerekmektedir. Ürünlerin kalitesini düşürmemesi açısından jüt, naylon çuval ve sentetik malzemeden imal edilmiş torbaların kullanılmaması büyük önem taşımaktadır. Bu kanun çerçevesinde yapılan çalışmalar neticesinde, pamuk hasadında çalışan işçilerin eski yıllarda yoğun olarak kullandığı gübre torbaları artık yerini bez çuvallara bırakmaya başlamıştır" diye konuştu.
Bu yıl yaklaşık 8 bin 500 dekar alanda birinci ürün, 362 bin 500 dekar alanda da ikinci ürün mısır ekimi yapıldığını vurgulayan Çeribaş, şunları söyledi:
"Birinci ürün mısır ekilen alanlarda hasat başlamış olup, dekara bin 100-bin 500 kilo verim tespit edilmiştir. Buğday hasadında olduğu gibi mısır ve soya hasadında da müdürlüğümüzce dane kaybını önlemek amacıyla hasat kontrolleri yapılmaktadır. Çiftçilerimizin operatör belgesi olan ehil kişilere ürünlerini hasat ettirmeleri ve hasat sırasında tarlada bulunmaları milli ekonomimize ve kazançlarına katkı sağlayacaktır."
İl Tarım Müdürü Ali Çeribaş, kentin tarım ekonomisinde en büyük paya sahip olan yerfıstığının birinci ürün hasadının da başladığını kaydederek, "İlimizin simgesi olan yerfıstığında da birinci ürün olarak ekim yapılan 58 bin dekar alanda hasat başlamıştır. 39 bin 100 dekar alanda da ikinci ürün ekimi yapılmıştır. Yerfıstığında da ilimizde büyük oranda makineli hasada geçilmiş olup, birinci üründe dekara ortalama 350 kilo verim tespit edilmiştir. Makineli hasat için tarladan sökülen fıstıklar yine insan gücü kullanılarak istiflenmekte, 2-3 gün kurutulduktan sonra hasat edilmektedir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi :
20 Eylül 2006 Çarşamba 11:00:43
Güncelleme :20 Eylül 2006 Çarşamba 11:05:43