19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANİYE

Yerfıstığının kalitesi artacak

OSMANİYE YERFISTIĞI'NIN KALİTESİ VE VERİMİ ARTACAK

Osmaniye Valiliği tarafından uygulamaya konan Yerfıstığı Tohumluğu Geliştirme Projesi çerçevesinde 30 Nisan tarihinde ekimi yapılan Osmaniye yerfıstığının ilk sulamasını Vali Celalettin Cerrah yaptı.

Valilik karşısındaki İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne ait 90 dönümlük fidanlık arazisinde yeni tür Osmaniye yerfıstığı tohumu ekildiğini hatırlatan Vali Cerrah, projenin esas amacının Osmaniye yerfıstığı tohumunu ıslah ederek, daha kaliteli ürün ve yüksek rekolteli ürün almak olduğunu, böylece hem çiftçinin hem de Osmaniye ekonomisinin daha çok kazanç sağlayacağını söyledi. Cerrah, "Bugün ilk sulamamızı yapıyoruz. Hasadı da birlikte yapacağız. Buradan tahmini olarak dekar başına 450 kilogram kabuklu fıstık

alacağız. Yani 90 dönümden 35-40 ton civarında yer fıstığı elde edeceğiz. Elde edilen ürünü, yine gelecek yıl çiftçimize bedava dağıtacağız. Böylece Osmaniye yerfıstığı tohumunu ıslah etmiş olacağız. Çiftçimiz daha çok kazanacak, Osmaniye ekonomisi kalkınacak" dedi.

Çalışmalara verdikleri destek nedeniyle Ticaret ve Sanayi Odası'na, Ziraat Odası Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Bahadır Sezgin'e ve İl Tarım Müdürlüğü'ne de teşekkür eden Vali Cerrah, Osmaniye'de yıllardır aynı tohumun ekildiğini ve yeterince verim alınmadığını vurgulayarak, "İnşallah önümüzdeki yıllarda yerfıstığı tohumunu daha da geliştireceğiz ve çiftçilerimize daha fazla tohum dağıtacağız. Bu çalışmalar sonucunda önümüzdeki yıllarda tohumun ıslahını tamamen sağlamış olacağız. Bunun için Tarım İl

Müdürlüğümüze ve özellikle Ziraat Odası'na, Ticaret ve Sanayi Odası'na teşekkür ediyorum. Bütün çalışmalarımızda yanımızda olan iki tane odamız var. Başka herhangi bir sivil toplum örgütü maalesef bu çalışmamıza yardımcı olmuyor. İnşallah önümüzdeki yıl bu tohumu daha da geliştireceğiz. Çiftçilerimize daha fazla tohum dağıtacağız ve önümüzdeki yıllarda da tohumun ıslahını sağlamış olacağız" dedi.

Cerrah, bugüne kadar geçen süre içerisinde toprağın çapalanmasının ve ilaçlanmasının da Tarım İl Müdürlüğü görevlilerince yapıldığını kaydetti.

Vali Cerrah açıklamalarının sonunda beraberinde Vali Yardımcıları Yüksel Ünal, Hayrettin Çiftçi, Mehmet Sadık Tunç ve Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin ile birlikte tarlaya ilk suyu verecek vanaları açtı ve tarlanın ilk sulaması yapıldı.

OSMANİYE YERFISTIĞI'NIN KALİTESİ VE VERİMİ ARTACAK
İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2010 Cumartesi 14:24:00
Güncelleme :26 Haziran 2010 Cumartesi 14:34:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?