16
Haziran
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Define avcıları Selçuklu Mezarlığı'nı yok ediyor

Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Nakış Karamağaralı, "Selçuklu Mezarlığı'nda define olduğu" yalanları sebebiyle tarihi eserlerin define avcıları tarafından yok edildiğini belirterek, "Müslüman mezarında altın olmaz, bu sadece bir uydurmadır" dedi.
Karamağaralı,  özellikle "Müslüman mezarlarında altın gömülü olduğu" şeklindeki iddiaların misyonerler tarafından çıkarıldığını ileri sürerek, vatandaşların bu asılsız bilgileri dikkate almamaları uyarısında bulundu. Bölge insanını çok zengin olan tarihe ve kültürüne sahip çıkmaya çağıran Karamağaralı, "Ahlat'ta bulunan başta Selçuklu Mezarlığı ve birçok tarihi yapı maalesef yok ediliyor. Bu yapıtlarda ve eserlerde altın olmaz. Çünkü Müslüman geleneğinde mezara ve ibadethanelere altın bırakılmaz, gömülmez. İlçedeki kutsal kültür varlıklarına defineciler tarafından bilinçsiz bir şekilde saldırı yapılmaktadır. Müslüman Türk milletine ait kutsal değerlere ve kültür varlıklarımıza karşı misyonerlerin yürüttüğü bu çalışmalar kötü sonuçlara neden oluyor" dedi. Camiler, türbeler, mezarlıklar ve diğer kültür varlıklarının, altın uğruna bilinçsizce tahrip edildiğini, bu durumun ecdada karşı büyük saygısızlık olduğunu anlatan Karamağaralı, şunları söyledi:
"Ne yazık ki, Anadolu'daki Müslüman Türk varlığını hazmedemeyen misyonerler, bu yalanları yayarak kültür varlıklarımızın kendi ellerimizle tahrip edilmesini sağlamaktadırlar. Bazı mezarlarda eski geleneklerde çini bırakılırdı. Buna birçok yerde rastladık. Ancak bugüne kadar altına rastlamadık. Bu yalanlar nedeniyle tarihimizi yok ediyorlar. Buna izin verilmemesi gerekiyor. Başta halkımız buna sahip çıkmalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2005 Salı 14:56:10
Güncelleme :23 Ağustos 2005 Salı 15:01:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?