7
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

6 ayaklı robot yaptı

Elazığ Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği doktora öğrencisi Servet Soygüder, Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu'nda gerçekleştirilen "Robotikte Bilim ve Teknoloji" konulu Necdet Eraslan Proje Yarışması'nda "Altı Ayaklı Örümcek Bir Robotun Dizayn ve Kontrolü" adlı projesiyle ikincilik ödülü aldı.

Sanayide verimlilik sağlayan, çalışanların yaşam kalitesini yükselten bir unsur olan Robotikte Bilim ve Teknoloji konulu, "Nejdet Eraslan Proje Yarışması"nda geliştirdiği 6 ayaklı örümcek robotuyla dereceye giren Fırat Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü doktora öğrencesi Servet Soygüder, proje dalında geliştirdiği örümcek bir robot ile tüm dikkatleri bir anda üzerine çekti. Özgüder, bu yarışmaya Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümü olarak katıldıklarını belirterek, yarışmada 15 projenin finale kaldığını, 15 proje arasından ikincilik ödülünü almaya hak kazandıklarını söyledi.

Soygüder, "Altı ayaklı örümcek robotumuz, dünya çapında yapılan birçok çalışma alanıdır. Japonlar ve Amerikalılar'ın yaptığı 6 bacaklı örümcek robotları var. Fakat bizim burada en önemli yenilikçi ürün olarak tanımladığımız işlemde ise genelde bütün bacaklar her bir bacakta bir tahrip elemanı yani 1 motor kullanıyor. Dünya çapında örneğin ayak sayısı altı ise altı motor kullanılmış. Oysa ki biz, 6 bacağa 2 tahrip elemanı, yani 2 motor kullanarak denetimini yaptık. Bunları robotun sırt kısmında bulunan 2 tane kam mekanizması vasıtasıyla gerçekleştirdik. Altı bacaklı örümcek robotla ilgili uluslararası çalışmalara baktığımız zaman, robotun bacaklarının 1 serbestlik dereceli ya da 2 serbestlik dereceli olduğunu görüyoruz. Bizim örümcek robotumuzun 3 eklemi vardır ve 3 serbestlikli bir mekanizma kazandırmışız. Bunu hiçbir tahrik elemanı kullanmadan yay elemanları vasıtasıyla gerçekleştirdik" diye konuştu.

Soygüder, asıl amacın kontrolü kolaylaştırmak olduğuna dikkat çekerek, "Gayemiz, bütün robotları akıllı bir madde haline getirmek ve bunların kontrolünü çok basit bir şekilde gerçekleştirmektir. Tabii ki buradaki en önemli olay, motor sayısını en aza indirgeyerek sistemi daha kolay kontrol etme özelliği kazanılmıştır. İki motorun kontrolü, 6 motorun kontrolünden da basittir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2005 Perşembe 16:53:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?