4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

'Anayasa suçu işleniyor'

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'ın tutuklanmasının ardından, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in Aşkın’ı savunurken söylediği 'Aşkın'a sahip çıkmak, Cumhuriyet'e sahip çıkmakla eş anlamlıdır' sözüne Erzincanlı hukukçulardan tepki geldi.

Erzincan Baro Başkanı Avukat Hamit Sekman, Cumhuriyetin kimsenin tekelinde olmadığını söyleyerek, "Cumhuriyetin temel ilkeleri bellidir. YÖK Başkanı Teziç'in yargıya müdahale etmesi gibi bir durum da zararlı bir durumdur" dedi.

Anayasa'nın 138. maddesinin göz ardı edilemeyeceğini belirten Baro Başkanı Hamit Sekman, 138. maddeye göre mahkemelerin bağımsızlığına, hakimlerin verdiği kararlardan sorumsuz olduğu, anayasaya, kanuna uygun şekilde vicdanlarına göre karar vereceklerinin belirtildiğini ve aynı maddenin ikinci fıkrasında, 'hiç kimsenin mahkemelere, hakimlere talimat veremez, telkin ve tavsiyede bulunamaz' denildiğini anımsattı.

 Hamit Sekman, şunları söyledi: "YÖK Başkanı'nın bu şekilde bir açıklamada bulunması gerçekten üzüntü verici. Cumhuriyet kimsenin tekelinde değildir, kişilerle özleştirilmesi mümkün değildir. Cumhuriyetin temel ilkeleri bellidir. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’in yargıya müdahale etmesi gibi bir durumda fevkalade zararlı bir durumdur.

Yargının tam bağımsız olduğunu savunduğumuz kurumlar olarak, YÖK başkanının açıklamalarını kabullenmemiz mümkün değil. Kaldı ki Erdoğan Teziç anayasa profesörüdür, buna rağmen bize göre anayasayı ihlal etmiştir, anayasa suçu işlemiştir diye düşünüyoruz."

Yasin Köz - Kenthaber / Erzincan
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2005 Perşembe 23:15:19
Güncelleme :26 Ekim 2005 Çarşamba 02:16:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?