22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Memurlara diksiyon dersi

Erzincan Memurlar Derneği’nce (ERİMDER) ildeki çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlara yönelik 'Diksiyon ve Güzel Konuşma' semineri verildi.

Erzincan Memur Derneği binasında düzenlenen seminerin açış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Nizamettin Gül, amaçlarının üyelerinin ve diğer memurların her konuda bilgi sahibi olmalarını sağlamak olduğunu belirterek," Önümüzdeki ay içerisinde yine memurlarımıza yönelik olarak ilk yardım, memurların hak ve hükümlülükleri, kişilerin hak ve hükümlülükleri, tüketici hakları, enerji tasarrufu, sivil savunma, kuş gribi, biyolojik çeşitliliğin korunması, çevre bilinci, stres ve grup çalışması, aile içi iletişim konularında da seminerler verilmesi planlanmıştır" dedi.

Seminere konuşmacı olarak katılan Atilla İlter'de, öncelikli olarak diksiyon ve güzel konuşmanın aynı şeyler olmadığını vurgulayarak, bu iki kavramın birbirini tamamlayıcı olduğunu, diksiyonda asıl unsurun doğru nefes teknikleri ile ağız, dil, dudak kullanımı olduğunu pratikler yaparak gösterdi. İlter, "Tiyatro, piyes gibi sahne oyunlarında, radyoda, televizyonda hitabet de, şiir okumada, sözle ilgili sanatlarda diksiyonun önemi büyüktür. Mana ve ses bakımından cümleye uygun düşen kelimeyi seçmek, seçilen kelimeyi, ses tonuna vererek doğru bir şekilde söylemek, fikri ve kelime ile öz olarak ifade edebilmek sanatıdır. Bu işin başarılı olabilmesi için;yaratılıştan gelen bir kabiliyetin bulunması, konuşma organlarının sağlam ve işlek olması lazımdır. Konuşulan her sözün, söylenilen notlar, okuna şirin tesirli olabilmesi için, sesin tonu, ahenginin, ses ve mimiklerinin birbirine uygunluğu gerekir. Bunlarda konuya dile, davranışa, kelime hazinesine bağlıdır. Diksiyon yukarıda ki şartlar bulunmakla beraber uzun süre çalışmak ister. Ses, kelime eğitimi, anlatım, ses ve mimik gibi bölümlerden oluşmaktadır. Diksiyon metotları ise dinleyeni, inandırmak ve heyecanlandırmak, dinleyenin hoşuna gitmek, bıktırmamak, ıkmamak,usandırmamak, açık ve gerçek konuşmaktır. Türkiye'de diksiyon faaliyetlerine 1936 yılında başlanıldı" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2008 Cumartesi 12:41:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Pınar BÜYÜKELBAŞI. IP: 85.110.222.xxx Tarih : 6.10.2008 21:10:05

Mrb ben kırıkkale'den pınar açık öğretimi okuyorum,diksiyon kursunu bitirdim öğretmenlik yapma hakkına sahibim rica ederim yardımcı olurmusunuz çalışmak istiyorum saygılar.