4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Çöp sorunu masaya yatırıldı

Ülkemizde olduğu gibi, Erzincan’da da ciddi problemlerden birisi olan katı atıklar (çöpler) problemi çözüme kavuşturulmayı bekliyor. Uzun süredir konunun gündemde kalmasını sağlayan Çevre ve Orman Bakanlığı, artık daha ciddi ve daha somut adımlar atarak problemi çözmek için tüm illerde uygulamaya geçti.

Bu çerçevede Erzincan’da büyük bir çalışma başlatıldı. Erzincan Valisi Refik Aslan Öztürk'ün başkanlığında, "Her yer çöp alanı olmasın" sloganıyla yola çıkan "İl Çevre ve Orman Müdürlüğü"nün öncülüğünde, Erzincan’da bulunan vahşi çöp depolama sahalarının rehabilite edilmesi veya kapatılması, yeni düzenli katı atık (çöp) sahası/sahaları kurulması adına dün bütün belediye başkanlarının katılımıyla İl Özel İdare Toplantı Salonu'nda ilk adım atıldı.

Düzenlenen Toplantıya Vali Refik Arslan Öztürk, Vali Yardımcısı Mithat Orhan, İl Çevre ve Orman İl Müdürü Zakir Karartı ile Belediye Başkanları katıldı. Toplantının Açılış konuşmasını yapan Erzincan Çevre ve Orman İl Müdürü Zakir Karartı, “Ülkemiz hızlı nüfus artışı yanında, kentleşme yönünden büyük bir gelişim ve değişim içindedir. Söz konusu gelişmeye paralel olarak büyük yerleşim yerlerimizin karşılaştıkları en önemli sorunlardan birisi de katı atıklardır. İnsanların ev içerisindeki, sosyal ve endüstriyel aktiviteleri sonucu oluşturdukları katı atıklar, nüfusun artması, yaşam standartlarının yükselmesi ve teknolojideki gelişmeler sonucu miktar ve çeşit olarak artmaktadır” dedi.

Katı atık yönetim hizmetlerinde yaşanan en önemli problemlerden birisinin katı atık yönetim işletmeleri olan çok sayıda küçük belediyelerin bulunmasıdır diyen, “Belediyeler atıkların bertarafı açısından belirli bir altyapıya, deneyimli personel veya yöneticiye sahip değillerdir. Bu nedenle, atıkların bertarafı için daha büyük yönetim birimlerinin (Belediyeler Birliği gibi) kurulmasını teşvik etmek önem taşımaktadır. Böylece, sınırlı kaynaklardan maksimum avantaj sağlanacak şekilde yararlanılabilir ve büyük ölçekli işletmeler ve büyük tesisler ortaklaşa kullanılarak daha fazla verim elde edilebilir. Dolayısıyla etkin bir atık yönetimi oluşturulması için, bölgesel işbirliği (Belediyeler Birliği) oluşturulması büyük önem taşımaktadır” açıklamasında bulundu.

Karartının konuşmasının ardından Erzincan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Biyologu Can Akdemir tarafından slayt eşliğinde bir sunum yapıldı.

Yasin Köz / Kenthaber / Erzincan
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2005 Perşembe 09:14:16
Güncelleme :8 Aralık 2005 Perşembe 14:43:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?