4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Erzincan'da insan hakları konferansı

Erzincan Valiliği ve Atatürk Üniversitesi (AÜ) Erzincan Hukuk Fakültesi tarafından, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Sözleşmesi'nin İçeriği ve Öngördüğü Denetim Mekanizması" konulu bir konferans düzenlendi.

AÜ Erzincan Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Bulut'un konuşmacı olduğu konferans, Özel İdare Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Konferansında insan haklarının temel amacının insan onurunu korumak olduğunu dile getiren Doç. Dr. Nihat Bulut, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Sözleşmesi'nin şekil itibariyle diğer uluslararası sözleşmelerle aynı olduğunu ancak bu sözleşmenin denetim mekanizmasının onu diğerlerinden farklı kıldığını söyledi.

Konuşmasında sözleşmenin içeriğini ana hatlarıyla anlatan Doç. Dr. Nihat Bulut, insan hakları bilincinin 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yerleşmeye başladığını ifade etti. Başlangıçta, insan haklarının korunmasının, devletlerin kendi iç işi olduğunun kabul gördüğünü belirten Doç. Dr. Nihat Bulut, ancak 2. Dünya Savaşı döneminde bazı ülkelerin totaliter rejimle yönetilmesi sebebiyle insan haklarının o devletlerin inisiyatifine bırakılamayacak kadar önemli olduğunun düşünülmeye başladığını kaydetti.

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin, getirdiği hükümlerin önemine rağmen zorlayıcılık özelliği taşımadığının vurgulayan Doç. Dr. Nihat Bulut, şunları söyledi:

"O bildirideki hükümler büyük ölçüde temenniden ibarettir, yol gösterir. İnsan haklarıyla ilgili uluslararası sözleşmelerin hemen hemen hepsi böyledir. Ancak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bunlardan ayrıdır. Onun öngördüğü bir denetim mekanizması vardır. Bu denetim mekanizması çerçevesinde, devletler sözleşmeyi ihmal ettikleri takdirde bir yaptırımla karşılaşırlar. Sözleşmenin temel söylemi budur. Dolayısıyla bu sözleşme devletleri insan hakları konusunda yükümlülük altına sokuyor. Bu sözleşmenin kurduğu denetim mekanizması çerçevesinde bir devletin insan haklarını ihlal ettiği tespit edilirse, o devlet bu ihlali ortadan kaldırmak zorundadır."

Doç. Dr. Nihat Bulut, konferansta, İnsan Hakları Sözleşmesi'nin içerdiği hükümleri de başlıklar halinde özetledi.

Konferansa Vali Refik Arslan Öztürk, İl Genel Meclisi Başkanı Rıdvan Aydemir, Vali Yardımcısı Halil İbrahim Erketin ve İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay İsmail Ekici ile kamu kuruluşların amirleri ve çalışanları ile Hukuk Fakültesi ve Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencileri katıldı.

.
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2005 Cumartesi 03:25:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?