4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Hava kirliliğiyle mücadele sürüyor

Erzincan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Erzincan’daki hava kirliliğini kontrol altında alabilmek ve Erzincan’daki kömür satışlarını standartlarına uygun bir şekilde olmasını sağlayabilmek için araklıksız denetimlerine devam ediyor.

Erzincan’ın jeolojik yapısından dolayı sabah erken vakitlerde yakılan kalorifer ve sobalar akşam ve sabahleyin ağır bir katmanın çökmesine sebep oluyor. Denetimler ve Erzincan’daki hava kirliliği husunda açıklamalarda bulunan Erzincan Çevre ve Orman İl Müdürü Zakir Karartı, Erzincan’ın etrafının dağlar ile çevrili olması nedeni ile meydana gelen hava kirliliğinin dağıtılamadığını ve Erzincan’ın bu yönü ile Türkiye standartlarında 2. derece bölgeler içerisinde yer aldığını söyledi.

Kömür denetimlerinin de aralıksız olarak devam ettiğini belirten Karartı, Erzincan’da kalitesiz kömür kullanılmadığını, fakat kömür yakma konusunda sıkıntı yaşandığını söyledi.

Özellikle sabahın erken saatlerinde ve akşamları herkesin aynı anda sobalarını yakması nedeniyle hava kirliliğinin oluştuğunu belirten Karartı, “Erzincan’da sabah ve akşamları havanın kirli olduğu görülüyor. Fakat bu karbonmonoksit oranının yüksek olduğunu göstermez. Sisle birlikte biriken duman oranının yüksek olduğunu görüyoruz. Erzincan’da kömür kalitesini koruma yönünde tüm kömür satış yerlerine denetimlerimizi yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Erzincan’ın coğrafi yapısı, jeolojik yapısı bilinmekte, tabiri caizse “etrafı dağlık ortası bağlık” Yazın esen rüzgarların kışın esmediği görülüyor. Rüzgar olmayan, yağmur olmayan ve etrafı dağlarla çevrili bir yerde meydana çıkan dumanı nasıl ortadan kaldıracağız. Hortumla çekemeyeceğimize göre, ortaya şu sonuç çıkıyor. Erzincan’da kömürü yakma noktasında bir sıkıntı var. Kalorifer yakıcılarının dikkatli olmaları gerekmektedir. Bir anda herkes birden sobasını, kaloriferini yakınca ortaya böyle bir görüntü çıkıyor. Biz bu noktada denetimlerimizi aralıksız olarak sürdürüyoruz. Denetimlerimizde yakıcı belgesi olmadığı halde kalorifer yakanları önce uyaracağız eğer uyarılarımıza aldırış edilmezse gerekli cezai işlemi uygulayacağız. Erzincan hava kirliliği noktasında 2. derecede olan iller arasında Erzurum ise birinci dereceden kirli iller arasında yer alıyor. Erzurum’un bu konuda daha büyük çalışmalar yapması gerekirken bizim yapmamız gereken bu kadar zor değil. Hava Kirliliğini daha az seviyeye çekmek için elimizden gelen çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Yasin Köz / Kenthaber / Erzincan
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2005 Çarşamba 12:58:04
Güncelleme :30 Kasım 2005 Çarşamba 15:38:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?