4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Kurbanlık satışına önlem

Erzincan Tarım İl Müdürlüğü, Kurban Bayramı'nın yaklaşması sebebiyle, kurbanlık satışlarıyla konusunda il genelinde bir takım önlemler aldı.

Erzincan Kurban Hizmetleri Komisyonu Vali Yardımcısı Mithat Orhan Başkanlığı'nda toplandı. Toplantıda, bir önceki Kurban Bayramı'nda alınan tedbirlerin aksayan yönleri görüşülerek, bayram öncesi ve sonrası aksaklık yaşanmaması için tedbir alınması kararlaştırıldı.

Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin, Kurban Bayramı'na yaklaşık 2 hafta kaldığını, bu sebeple Erzincan'daki hayvan sevk ve hareketlerinde önemli bir artış görüldüğünü hatırlattı. Şahin, ülke genelinde yürütülen salgın hastalıkların yayılmaması ve şap hastalığının bayram öncesi artan hayvan hareketlerine bağlı olarak artmaması için bir dizi tedbirler aldıklarını söyledi. Şahin, alınan tedbirlere aykırı hareket eden ve mükellefiyetlerini yerine getirmeyenler hakkında 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ile Yönetmeliği'nin hükümlerine göre işlem yapılacağını söyledi. Tarım İl Müdürü Şahin, salgın hastalıklara karşı alınan bazı tedbirleri şöyle sıraladı:

"- Menşelerinde salgın veya bulaşıcı hayvan hastalığı bulunan hayvanlarla, kulak küpesi bulunmayan sığır cinsi hayvanlar için köy muhtarlıkları veya belediye başkanlıklarınca menşei şahadetnamesi tanzim edilmeyecek.

- Kurbanlık hayvanlar, veteriner sağlık raporu düzenlenmeden önce Hükümet Veteriner Hekimi tarafından sağlık muayenesine tabi tutulacak, sadece sağlıklı hayvanların sevk edilmelerine müsaade edilecek. Bulaşıcı veya salgın hastalık taşıyanlar ile hastalıktan şüpheli hayvanlar için 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu, Yönetmeliği ve Talimatları'nın ilgili hükümlerine göre işlem yapılacak.

- Kurbanlık hayvanların taşınmasında kullanılacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasında temizlenerek dezenfekte edilecek; hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine sebep olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyecek.

- Kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan sığır cinsi hayvanların sevklerine hiçbir surette izin verilmeyecek. Sevk raporunun ilgili kısımlarının yetkililerce doldurularak imzalanmış olması ve hayvanların kulak küpe numaralarını ihtiva etmesi zorunludur.

- Kurbanlık olarak sevk edilecek sığır cinsi hayvanların 2005 yılı sonbahar şap aşılama kampanyasında aşılanmış olmaları veya herhangi bir sebeple aşılanmamış hayvanların sevk tarihinden en az 15 gün önceden aşılanmaları zorunludur. Ayrıca, sevk edilecek küçükbaş hayvanların da uygun bir boya ile işaretlenmiş ve şap hastalığına karşı aşılanmış olması zorunludur.

- İlçe içi menşei şahadetnamesi, ilçe veya iller arası veteriner sağlık raporu olmadan hayvan nakleden hayvan sahiplerine, bu hayvanların kesiminin yapıldığı kombina, mezbaha veya kesim yerlerinin sahiplerine ve bu hayvanları nakleden araç sahiplerine, 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'nun 47. maddesine göre idari para cezası, bunları taşıyan nakil vasıtalarına da 3 ay süreli trafikten men cezası verilecektir.

- Kaçak hayvan hareketlerine karşı kontrol ve denetimler artırılacak, karayoluyla yapılacak hayvan sevklerinde, jandarma, polis ve diğer görevli ekiplerce sevk edilen hayvanların veteriner sağlık raporları ve menşei şahadetnameleri kontrol edilecek, bu belgeleri olmadan hayvan nakledenler hakkında kanuni işlem yapılmak üzere Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın en yakın il ve ilçe müdürlüklerine haber verilecek."

.
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 14:01:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?