18
Mayıs
2024
Cumartesi
KEMAH - ERZİNCAN
Belediye Sayfaları

Gölkaynak Köyü taşınıyor

Erzincan'ın Kemah İlçesi Gölkaynak köyü sakinleri, yeni evlerine kavuşuyor.

Köy eski yerleşim alanında 1945 yılında yaşanan heyelan nedeniyle Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yer değişikliğine karar verilerek, yeni yerleşim alanında yapımına başlanan konutları kullanışsız bularak tahliye istemine karşı çıkan köylüler, heyelanın etkisini arttırması karşısında yıllar sonra da olsa yeni yerleşim alanına taşınmaya karar verdiler.

Köy muhtarı Reşat Engincan, yaptığı açıklamada, eski yerleşim alanının tabii afetlere maruz kalması nedeniyle Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nce 2003 yılında köyün nakline karar verildiğini hatırlattı. Engincan, "1945'li yıllarda devletin vermiş olduğu bu hakka köylülerimizin kullanışlı bulmamalarından dolayı tahliye işlemi bugüne kadar gerçekleştirilemedi. Ancak bugünkü aşamada ise heyelan gün geçtikçe kendini hissettirmeye başladığından acil olarak köy yerleşim alanının nakline karar verildi. Köylülerimizin ise artık buna itiraz edecek halleri kalmamıştır. Köy yeni yerleşim alanı ilçeye 13 kilometre uzaklıkta Kemah-İliç karayolu üzerinde olduğundan ulaşım problemi yoktur. Geçtiğimiz yıl yapımına başlanan ve her biri 80 metrekare olan konutlar 2005 yılı itibariyle tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilecek. Konutların toplam maliyeti 800 bin YTL olup ilk yıl ödemesiz 20 yılda geri ödenecek" dedi.

İnşaat alanında incelemelerde bulunarak çalışmalar hakkında bilgi alan Kemah Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, burada yaptığı açıklamada, doğal afet riskinin neredeyse Türkiye'nin bütün bölgelerinde var olan bir gerçek olduğunu kaydetti. Pehlivan, "İlçemizde özellikle bir kısım köylerimiz geçmişte bu riske maruz kalmış olup, Bayındırlık Bakanlığı tarafından yaptırılan tespitler sonucu mevcut evlerin bu riskten uzak yerlere taşınmasına karar verilmiştir. Gölkaynak köyü de bu köylerimizden birisidir. Yıllar önce eski yerleşim alanında yaşanan heyelan tehlikesi sonucu belirlenen yeni yerleşim alanında yaptırılmasına kara verilen ve ilk etapta 5 olan afet konutlarına geçen yıl itibariyle de 35 adet konutun daha ilave edilerek bunların inşaatında yüzde 50 fiziki gerçekleşmesi tamamlanmıştır. Bu yıl itibariyle de ödenek durumuna göre yapım çalışmalarının tamamlanması planlanmıştır. Köylerimizde genel olarak imar iskan açısından plansızlık ve gelişi güzel yapılanma söz konusudur. Yeni yapılanan Gölkaynak köyüne doğal afet riskinden uzak, ulaşım sıkıntısı olmayan sağlıklı bir köy hüviyeti kazandırılmıştır. Afet konutlarının bu şekilde hayata geçirilmesi düzenli köy yerleşim alanlarının oluşmasına önemli katkılar sağlamaktadır. İnşaatların bitimi sonrasında altyapı ve çevre düzenlemesi çalışmalarının tamamlanmasıyla da bu köyümüz yeni yerleşim alanları arasında bir köy statüsüne kavuşacaktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2005 Cumartesi 12:52:28
Güncelleme :30 Temmuz 2005 Cumartesi 13:01:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?