28
Mayıs
2024
Salı
KEMAH - ERZİNCAN
Belediye Sayfaları

Kemah Tarihi kentler birliğinde

Erzincan'ın Kemah İlçesi Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, ilçenin Tarihi Kentler Birliğine üye olarak kabul edildiğini söyledi.
Kaymakam Pehlivan, yaptığı açıklamada temelde ekonomik sebeplerden dolayı Kemah'tan ayrılıp gurbet yollarına düşen hemşehrilerimizin gittikleri yerlerde dernekler çatısı altında toplanıp, doğdukları topraklara olan ilgi ve bağlılıklarını devam ettirmesi, sorunların çözümü yönünde desteklerini esirgememelerinin ilçenin geleceğine daha da güvenle bakmalarını sağladığını söyledi. İlçede yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Kaymakam Pehlivan, "Tarihi eserlerin onarımıyla ilgili girişimler sürdürüldü. 2 yıldır üzerinde çalıştığımız Kemah Kalesi'nin proje ihalesi gerçekleştirildi. 300 yıllık bir maziye sahip tarihi Hacı Mehmet Çeşmesi'nin onarımı, 6 adet taş çeşmenin yapımı tamamlandı. İlçemizin sembollerinden olan Sultan Melik Türbesi çevresinde, 2 adet taş kemerli kapı, duvar ve 2 adet çeşmenin yapımı tamamlandı. Beylerin mezarlığı olarak bilinen tarihi sandık mezarlarının çevre düzenlemesi, ağaçlandırılması ve ışıklandırılması faaliyetlerini başlattık. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait tarihi tescilli eserlerimizden Sancaktar İskender Baba, Ali Baba ve Tugay Hatun türbelerinin projelendirilip onarılması kurumun 2006 yılı yatırım programına alındı. 'Orta Çağ Anadolu'sunun en özgün tarihi eserlerine sahip olan ilçe Kemah ana' başlığıyla hazırladığımız dosyayla yaptığımız başvuru sonucu ilçemiz Tarihi Kentler Birliğine üye olarak kabul edildi" dedi.
Pehlivan, Kaymakamlık Köy Hizmetleri birimiyle Kemah Kaymakamlığı Hizmet Birliği bünyesinde Köy Altyapı Projesi çerçevesinde 41 kilometre stabilize yol, 9 kilometre asfalt, 26 kilometre onarım ve 16 kilometre makineli bakımın yapıldığını hatırlattı. Pehlivan, "7 adet susuz köyümüz şebekeli içme suyuna kavuşturuldu. Dedeoğlu ve Kerer köylerimizde devlet-vatandaş işbirliğiyle su getirildi. 'Güzel Okulum Projesi' adı altında 10 köy okulunun bakım, onarım ve iyileştirme çalışması yapıldı. İlçemizi Karşıbağ Mahallesi'nde 500 dönümlük alanın teraslanarak ağaçlandırılması faaliyetlerine başlanıldı. Eski cezaevinin kültür evi olarak kullanılabilmesi için Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından binanın tarihi tescili kaldırıldı ve serbest proje uygulanabilir hale geldi. 'Sigara Dumanıyla Karartılmamış Bir Gelecek' sloganıyla başlattığımız mücadele kapsamında ilçemizdeki bütün devlet dairelerinde sigara içme yasağını etkinleştirdik. Bu kampanyada bugüne kadar 10 kişiye ulaştık. Munzur Dağları'nda tespit ettiğimiz Kemeryaka ve Mermerli köylerimizle ilçemiz merkezinin yararlanabileceği su kaynağının yakın bölgelerden sondajlama suretiyle yüzeye çıkartılması yönündeki talebimiz DSİ Erzurum Bölge Müdürlüğü tarafından uygun görüldü" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 13 Mart 2006 Pazartesi 17:33:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?