22
Mayıs
2024
Çarşamba
KEMALİYE - ERZİNCAN
Belediye Sayfaları

Kemaliye balıktan kazanıyor

Elazığ Fırat Üniversitesi’ne bağlı olarak Kemaliye Hacı Ali Akın Meslek Yüksek Okulu Su Ürünleri Bölümü’nce bölgede sürdürülen bilimsel çalışma ile balık üretimi artırıldı.

Kemaliye Hacı Ali Akın Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi M. Erkan Özgör, üretim birimlerinin hem çevresindeki tesislerin yavru balık ihtiyacını hem de iç piyasanın talebini karşıladığını söyledi.

Kemaliye’de balıkçılığın geliştirilmesi için İlçe Tarım Müdürlüğü’nce 1983 yılında yaptırılan, ancak 14 yıldır atıl durumda bulunan Alabalık Yetiştirme ve Üretim Tesisleri’nin yapılan girişimler sonucu 1997 yılında Meslek Yüksek Okuluna tahsis edildiğini vurgulayan Öğretim Görevlisi Özgör, "Aynı yıl bina ve havuzların tadilatının yapılarak Anaç ve Yavru Balık yetiştiriciliğine başlandı. Okulumuz Su Ürünleri Programı bünyesinde bulunan Araştırma ve Uygulama Birimi tarafından yöredeki su kaynaklarının en verimli şekilde üretime dönüştürmek ve bölgede balıkçılığın geliştirilmesi amacıyla 12 adet bölgesel çapta proje gerçekleştirildi. Bunun neticesinde İlçemiz köylerinden Salkımlı ve Kurtuluş Köyleri’nde bulunan Keban Baraj Gölü’nde kurulan iki adet ağ kafeslerde Alabalık Yetiştiriciliği Araştırma Projesi, Kekikpınar, Buğdaypınar ve Hüsnü Köyleri ile İliç İlçesinde de okulumuz Su Ürünleri Bölümü öncülüğünde girişimciler kendi tesislerini kurarak Alabalık üretimine geçmişlerdir. Ayrıca yöredeki Barasor Deresi, Başbağlar Çayı, Kırkgöz Suyu, Kadıgölü Deresi ve Keban Baraj Gölü gibi kültür balıkçılığına elverişli su kaynakları mevcuttur. Bu kaynaklardan yeteri kadar yararlanıldığında bölgede büyük bir iş ve sektörel ortam doğacaktır. Bu da bölge ve ülke ekonomisine hem gıda, hem de maddi yönden büyük bir kazanç sağlayacaktır." dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2005 Cumartesi 14:26:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?