24
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Altıntepe kazılarını ara verildi

Erzincan'ın Üzümlü İlçesi sınırlarındaki Altıntepe mevkiinde 2003 yılında başlatılan arkeolojik kazıların bu yılki bölümü tamamlandı.

Ağustos ayı içerisinde Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu başkanlığındaki 30 kişilik ekip tarafından başlatılan Altıntepe kazılarının bu yılki bölümü yaklaşık 1 ay sürdü.

Altıntepe'de 15 Ağustos'ta başlayan kazı çalışmalarının 2005 yılı bölümünün 9 Eylül'de tamamlandığını açıklayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Çankaya, geçen yıl ortaya çıkarılan kilise tabanındaki mozaiklerin koruma altına alınması için bölgeye çatı kaplaması yapılacağını belirterek, mozaiklerin koruma altına alınmasının ardından yakın bir zamanda ziyaretçilere açılacağını söyledi.

Bu yılki kazı çalışmalarında tepenin kuzeydoğu eteğinde ikinci bir kilise daha bulunduğunu kaydeden Çankaya, "Bu kilisenin de Urartu temelleri üzerine inşa edildiğinin belirlenmesinin ardından yapılan kazılar neticesinde, kilisenin duvarları ve inşa alanı tamamen ortaya çıkarıldı. Kilise kalıntıları üzerinde yapılan araştırmalarda bu alanın neden yıkıldığı da şimdiye kadar tespit edilemedi" dedi.

Ortaya çıkarılan yeni kilisede duvar resimlerine rastlandığını açıklayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Çankaya, "1950'li yıllarda Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından yapılan kazılarda da aynı bölgede duvar resimleri bulunmuştu. Yeni kazıda bulunan duvar resimlerinin parçacıkları, bu resimlerin hangi döneme ait olduğunun incelenmesi için Erzurum'a gönderildi" diye konuştu.

Kazılardan elde edilen bazı parçaların da Erzincan'da müdürlüğe ait depolarda muhafaza edildiğini anlatan Metin Çankaya, 5 artı 5 yıllık olan Altıntepe'deki kazı projesinin 2006 yılında da kaldığı yerden devam edeceğini ifade ederek, kazı çalışmalarının tamamen bittiğinde Altıntepe'nin Erzincan turizmi için önemli bir yer olacağını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2005 Perşembe 17:50:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?