18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

80'ninde tahıl nöbeti tutuyor

Erzurum'un Narman İlçesi'nde kurutulmak için sokak ortasına serilen tahıllara kuş kondurmayan yaşlı nine, eline aldığı bastonuyla gün boyu nöbet tutuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tahıl ihtiyacının Erzurum'dan karşılayacağını açıklaması üzerine bu sene büyük oranda ekilen buğdaylar ilçede sevinç meydana getirdi. Öğütülmeden önce kazanlarda yıkanan, ardından da sokaklara serilen hasırlar üzerinde kurutulan buğdayları, üzerlerine toz ve kuş konmaması için kız çocukları veya nineler bekliyor.

40 Evler Mahallesi'nde sokak boyu dizilen hasırlar üzerine serilen buğdayları ise mahallenin en yaşlı ninesi Fadime Ekmekçi (80) bekliyor. Eline aldığı bastonuyla tahıl nöbeti tutan Fadime Nine, tahılları hem tozdan hem kuşlardan hem de araçlardan koruyor.

Bir yıllık emeklerinin zayi olmaması ve temiz un elde etmeleri için tahıl nöbeti tuttuğunu söyleyen Fadime Nine, "Yaşlı olduğumuz için bize ya torunlara bakmak ya da bu tür işlerle meşgul olmak düşüyor. Kızlarımız ve gelinlerimiz ev işleriyle meşgul olurken bizler de tahılları bekliyoruz.

Yöremizin gelir getiren en önemli ürünlerinden olan ve kış boyunca ekmek ihtiyacımızı gideren tahıllar bizim için son derece önemli. Genelde kuşların tehlikesiyle karşılaşıyoruz. Kuşların karnının doyması için sokak köşelerine kaplar içine buğday koyuyoruz; ama bazen beklemezsek kuşlar buğdayları dağıtabiliyor" dedi.

Sokak boyunca serilen hasırların tek engel olduğu alan ise, araç geçişleri. Hasırların işgal ettiği sokaklardan ancak tek araç güçlükle geçebiliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2005 Cumartesi 14:00:04
Güncelleme :27 Şubat 2006 Pazartesi 12:05:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?