3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

AKTÜTÜN KÖYÜNÜN 12 YAŞINDAKİ ÖĞRETMENİ

Terörün vurduğu Aktütün köyünde, hiç kadrolu öğretmen olmamış. Saldırıdan sonra açılmayan okulda öğretmenliği, 12 yaşındaki Safiye yapıyor..

Terör örgütü PKK'nın hain saldırısında 17 askerin şehit olmasıyla gündeme gelen Hakkâri-Şemdinli'nin Aktütün köyünde terörün tek kurbanı Mehmetçik değil. 65 hane ve yaklaşık 650 nüfuslu köyün, tek gözlü ilköğretim okulu, 3 Ekim'de gerçekleştirilen saldırıdan sonra ilk kez dün açıldı. Ancak bu da sadece yarım saat sürdü. Kurulduğu günden beri terör nedeniyle sağlıklı eğitim verilemeyen J. Teğmen Nadir Ozan İlköğretim Okulu'na, can güvenliği nedeniyle bu güne kadar atanan hiçbir kadrolu öğretmenin gitmediği belirtiliyor. Bu nedenle ilçede yaşayan lise mezunu vekil öğretmenler görevlendirilmiş. Öğretmensiz kalan miniklere ise köy okulunda 5'inci sınıfa kadar okuyabilen 12 yaşındaki Safiye Yazar öğretmenlik yapıyor.

'ÖĞRETMEN OLACAĞIM'
7 çocuklu ailenin 5'inci çocuğu olan ve 5'inci sınıftan sonra okula gidemeyen Safiye, çocuklara bildiği herşeyi anlatmaya çalışmış. Hayallerini öğretmen olmanın süslediğini belirten Safiye, babasının çiftçilik yaparak ailesini geçindirdiğini, maddi imkânları olmadığı için okula devam edemediğini söyleyerek, "Keşke hayallerimi gerçekleştirip öğretmen olabilsem" diyor. Aktütün köyünde okul çağında 80'e yakın çocuk var. Bir o kadar da okul çağını geçmiş, ancak sağlıklı eğitim verilmediği için okuyamamış kız ve erkek çocuk bulunuyor. Köydeki çocuklar yaklaşık 25 yıl önce açılan J. Teğmen Nadir Ozan İlköğretim Okulu'nda sadece 5'inci sınıfa kadar eğitim görebiliyor, 6, 7 ve 8'inci sınıflar için ise yaklaşık 2 saat 15 dakikalık mesafedeki Şemdinli ilçe merkezine gitmek zorunda. Köyden sadece 5 erkek çocuk, lise için Şemdinli merkeze gidip yatılı olarak okurken, köy tarihinde şimdiye kadar hiç üniversite bitiren olmamış. Hiç bir öğrenci de herhangi bir sınavda başarı elde edememiş.

'BADANA YAPTIRIP GİTTİ'
Camlarına ve tabelasına kurşunlarının isabet ettiği tek derslikli J. Teğmen Nadir Ozan İlköğretim Okulu'nda görev yapan vekil öğretmen Cevdet Arıcı, eğitim yılının başında köye gelip okulda badana yaptıktan sonra köylülerin iddiasına göre okula bir daha uğramamış. Önceki akşam kaymakam Hakan Şen'in Sikorsky helikopterle köye gelmesinin ardından dün Aktütün'e gelen vekil öğretmen Arıcı, kilidi açarak çocukları okula aldı. Ancak yaklaşık yarım saat sonra Arıcı, çocukları dışarı çıkarıp okulun kapısını kilitledi ve kaymakam Hakan Şen'in yanına gitti. Çocuklar ve köylüler, vekil öğretmenin köye gelmediğini iddia ederken, öğretmen Arıcı ise çocuklar can güvenliği nedeniyle okula gelmediği için okulun kapalı olduğunu savundu. Kaymakam Şen'e göre ise öğretmen var ve okul kapalı değil.

 

Köyün tamamı korucu

Kuzey Irak sınırının sıfır noktasında ve PKK'nın Basyan Kampı'na sadece 1-1.5 saat yürüme mesafesinde bulunan köyde, 65 hanenin tamamına yakınında geçici köy korucusu bulunuyor. Teröristlerin Türk topraklarına sızmak için kullandıkları en rahat geçiş noktalarından biri olan köydeki bu durum, PKK'nın sürekli tepkisine neden oluyor. Terör örgütü özellikle Mehmetçiğin yanında yer alan Aktütün sakinlerine gözdağı vermek amacıyla sık sık baskın düzenliyor. Köy sakinlerini korkutmaya yönelik bu durum okula atanan öğretmenlerin de kaçmasına neden oluyor. Bu arada dün köylülerle konuşan Kaymakam Hakan Şen, köye boşaltma karar alan köylüleri "Yaralar mutlaka sarılacak" diyerek ikna etmeye çalıştı. 

Havan ayağını vurdu, yine de 7 saat çarpıştı

Aktütün'de havan mermisi isabet eden ayağı ile yedi saat çarpışan Bayram Yıldırım, ayağını kaybetti..

Aktütün Jandarma Karakolu'na düzenlenen saldırıda yaralanan askerlerden Bayram Yıldırım'ın babası Mehmet Yıldırım, oğlunun 7 saat süren yaşam savaşını SABAH'a anlattı. Saldırıda ağır yaralanan ayağını saran, ancak daha sonra ayağını bileğinden kaybeden Bayram'ın, hayati tehlikesi bulunmuyor. Baba Mehmet Yıldırım da o gün ve sonrasında yaşananları şöyle anlatıyor:

'YARALILARI VURDULAR'
"Oğlum mevzinin dışına çıkmayı başarmış. Mevzi dışında teröristlerle 7 saat süreyle çatışmış. Bir süre sonra da silah sesleri kesilmiş. Oğlum mevzi dışında olduğu için onu ölü sanmışlar. Sonra mevzilere girip yaralı askerlere kurşun yağdırmışlar. Sürünerek karakola gitmek istemiş ama bayılmış, yolda bulmuşlar." Baba Mehmet Yıldırım, oğluyla gurur duyduğunu belirterek, "GATA'daki buluşmamızda ne ben ne de eşim ağladı. Zaten asıl o bize moral verdi" diye konuştu.

Eğitim şehitleri için yürüdüler 

Diyarbakır'ın Hantepe köyünde, 12 yıl önce PKK'lı teröristlerce katledilen 4 öğretmen, şehit edildikleri yerde düzenlenen bir törenle dün anıldı. Hantepe köyünde 30 Eylül 1996'da terör örgütü PKK mensupları tarafından şehit edilen öğretmenlerden Nesrin Ünügör, Cuma İbiş, Uğur Gören ve Mustafa Sadettin Küçük, dün düzenlenen bir törenle anıldı.

DEV BAYRAK AÇTILAR
Törene katılanlar açtıkları dev Türk bayrağı ile birlikte öğretmenlerin şehit edildiği yere kadar sessizce yürüdü. Öğretmenlerin fotoğraflarına kırmızı karanfil bırakılırken, dualar okundu. Bu arada şehit öğretmen Nesrin Ünügör için öğrencileri tarafından dikilen ağacın etrafında toplanan öğrenciler, bir kez daha öğretmenlerini andı. Tören sırasında köyde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi alınması dikkat çekti.

Ölü numarası ile 4 terörist vurdu 

Aktütün saldırısından sonra bir korucunun gazetecilere bahsettiği, bacağından yaralı halde ölü numarası yaparak 4 PKK'lıyı öldüren askerin ailesine, SABAH ulaştı. Büyük cesaret gösteren Baran Timuçin'in İstanbul Esenyurt'ta yaşayan işçi emeklisi babası Osman Timuçin, oğlunun ilk aradığında endişelenmemeleri için "Ayağım kaydı düştüm" dediğini belirtiyor. Daha sonra GATA'daki bir refakatçi askerin kendilerini arayıp, "Oğlunuz operasyonda kalçasından ve bacağından yaralandı" demesiyle işin aslını öğrendiklerini anlatıyor. Hastanede bir komutanın gelip, "Oğlunla gurur duy. O bir kahraman" dediğini de belirten baba Timuçin, "O an Allah'a dua ettim bana böyle bir evlat verdiği için. Vatan sağ olsun. Kendisiyle gurur duyuyoruz" diyor.

SABAH
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 13:02:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?