3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

12 kişi hakkında soruşturma başlatıldı

Yüksekova ilçesinde basın açıklaması sırasında yaşanan gerginlik ve pankartlı yürüyüşle ilgili olarak aralarında İlçe Belediye Başkanı M. Salih Yıldız'ın da bulunduğu 12 kişi hakkında soruşturma başlatıldı.

23 Ocak 2008 tarihinde Yüksekova'da düzenlenen "İmralı Cezaevi kapatılsın-Edi bese" basın açıklaması ve sonrasında yaşanan olaylarla ilgili Yüksekova Belediye Başkanı M. Salih Yıldız ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) İlçe Başkanı A. Vahit Şahinoğlu'nun da aralarında bulunan parti yöneticileri ve belediye encümenleri hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında sabah saatlerinde ifade için çağrıldıkları İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde susma haklarını kullandıkları öğrenilen zanlıların, işlemlerinin ardından cumhuriyet savcılığına sevk edilecekleri bildirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yüksekova Belediye Başkanı M. Salih Yıldız, söz konusu etkinliklerin demokratik bir hak olarak düzenlendiğini, ancak buna rağmen birçok engelle karşılaştıklarını belirterek, "Her şeye rağmen demokratik haklarımızdan ödün vermeyeceğiz. AB kapısında olan Türkiye'ye yakışmayan durumlardır" dedi.

DTP İlçe Başkanı A. Vahit Şahinoğlu ise, basın açıklamasının demokratik hakların kullanımı çerçevesinde düşünülmesi gereken bir durum olduğunu savunarak, "Etkinlik süresince toplumun huzurunu bozacak hiçbir taşkınlık olmamasına rağmen basın açıklaması bittikten sonra güvenlik güçleri tarafından mevcut basın açıklamasına katılan kitlenin üzerine gaz bombaları atılmıştır. Söz konusu etkinlikten dolayı haklarında soruşturma açılan yönetici ve parti yetkilileri arkadaşlarımızın sağduyuya yönelik sadece çabaları olmuştur. Gerek devlet yetkilileri, gerekse kitle arasında bir diyalog şekliyle durumun bitmesi konusunda çaba göstermişlerdir. Sürekli tüm demokratik eylem ve etkinliklerde ilgili yönetici arkadaşların soruşturmalık olması bizce yasal bir durum değildir. Sadece arkadaşları yıldırmaya yönelik bir çaba olduğunu düşünüyorum. Parti olarak demokratik hakların insan hak ve özgürlüklerine sonuna kadar tüm insanlar tarafından kullanılması ve demokratik alanların sıkıştırılmaması taraftarıyız. Toplumu geren ve gerdiren tüm yaklaşımlarda gerek devlet yetkililerinin, gerekse sorumluların bu hassas süreçte bu tür durumlardan vazgeçmeleri gerekmektedir. Ayrıca her yapılan demokratik eylem ve etkinlikte emniyet güçlerinin dışında askeri güvenlik güçlerinin de çarşı merkezine getirilmesinin açıkçası toplumsal psikoloji üzerinde rahatsız edici bir durum olduğunu belirtiyoruz. Tüm yetkililerin bu konularda daha duyarlı olması talebimizdir. Hukuk sisteminde tüm insanların haklarının olduğunu belirtiyoruz. Son
basın açıklamasında emniyet güvenlik güçlerinin etkinlik bittikten sonra kitlenin üzerine gaz bombalarının atılması olayını hukuk dışı görüyor, gerektiğinde ve gerekli görüldüğünde cumhuriyet savcılığına ilgili kurumla ilgili suç duyurusunda bulunma hakkımızın olduğunu da belirtiyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2008 Pazartesi 18:09:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?