4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

13 yıl sonra doktorları oldu

Hakkari'nin Geçitli köyü sakinleri 13 yıl aradan sonra ilk kez doktora kavuşmanın sevincini yaşıyor. 

Geçitli Sağlık Ocağı'nın uzun yılların ardından doktora kavuşması, 600 haneli ve 3 bin 600 nüfuslu köyde sevinçle karşılandı.Daha önce doktor olmadığı için özellikle kış şartlarında acil hastalarını kızak ve sırtla 80 kilometre uzaklıktaki il merkezine taşıyan köyler büyük bir sıkıntıdan kurtulmuş oldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Dr. Tusal Tolga Kırlı'nın Geçitli Sağlık Ocağı'na atanması köylülere umut verdi. Bir süreden beridir Geçitli Sağlık Ocağı'nda görev yapmaya başlayan, hastaları ile ilgilenen doktorla birlikte sağlık ocağında 1 ebe, 1 hemşire ile 3 sağlık memurunun görev yapıyor. 

Köydeki sağlık ocağını ziyaret eden, sağlık çalışanları ile görüşen Hakkari İl Sağlık Müdürü Dr. Turhan Sulhan, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yaptıkları çalışmanın ardından gerçekleşen doktor ataması sonrası sağlık ocağı ile lojmanın bakım ve onarımını yaptıkları belirten Dr. Sulhan "Amacımız buraya muayene olmaya gelen vatandaşlara nezih bir ortamda muayene koşullarını sağlamak, bunun dışında da ayrıca burada çalışan personele daha insani ve yaşanabilir koşulları sağlamaktır. Amacımız, sağlık kuruluşumuzun bulunduğu her noktayı bizi tatmin etmeyen sayılarda olsa bile doktorsuz veya personelsiz bırakmamaktır. Gerekirse biz bütün hekim arkadaşlar arasında dönüşümlü bir görevlendirme yaparak herkesi belli noktalarda görevlendireceğiz. Belki Geçitli köyü de burada başlayacak noktalardan ilki olacak. Ancak biz Hakkari'deki sağlık hizmet sunumunu en ücra noktaya kadar yayma gayreti içerisindeyiz" dedi. 

Dr. Tusal Tolga Kırlı ise, Geçitli'ye gelirken ilk düşündüğü şeyin buradaki insanların da sağlık hizmetlerine ihtiyaç duydukları olduğunu söyledi. Her anlamda büyük zorluklarla karşılaştıklarını, ancak fedakarlık yapılması gerektiğini düşündüğünü belirten Dr. Kırlı "Sağlık personellerinin şartları iyileştikçe buraya gelen sağlık personeli sayısı artacak, insanların hizmetleri karşılanacaktır. İnşallah bundan sonra buradaki insanları daha sağlıklı, mutlu ve iyi günler bekliyor" 

Bir gazetecinin "Ataması yapılıp ta buraya gelmek istemeyen doktorlara bir çağrınız var mı?" yönündeki soruya ise Dr. Kırlı, "Aslında onlara da haksızsınız diyemeyiz. O insanlarda gerekli imkanların sağlanmasını bekliyorlar. Sağlık ocağının iyi olması, lojmanın yeterli olması onların burada çalışmasını sağlayacaktır. Şimdi bu çalışmalar başladı. Bundan sonra öyle düşüneceklerini zannetmiyorum. Onlarda fedakarca çalışıyorlar. Bundan sonra buraya doktor gelecektir. Hatta Hakkari'nin her yerine gelecektir. Bence herkes gelip görmeli buraları, şartlarını anlamalı. O kadar da dışarıdan göründüğü kadar kötü değil. Daha önce burada doktor olmadığı için köylüler 1 yıl önceye kadar da hastaları kızakla merkeze ulaştırmaya çalıştıklarını söylediler. Ben geldikten sonra bu tür hastalara müdahale edildi. Onların Hakkari'ye zor şartlarda gitmesi önlenmiş oldu. Sağlık hizmetleri daha düzgün verilmeye çalışıldı. En azından bir bu görevi yerine getirmekten mutluyum ben. Herkesin buraya gelip görevini yapabileceğini düşünüyorum" şeklinde cevap verdi. 

Şakir Yönlü ile Deniz Kaya isimli köylüler ise, 13 yıl aradan sonra ilk kez doktora kavuştukları için çok mutlu olduklarını belirttiler. Doktorun köylerinden ayrılmamasını isteyen ve kendisini hiçbir yere göndermeyeceklerini belirten köylüler, hastalarını kış mevsiminde kızak ya da sırtla taşıyarak il merkezine ulaştırma sıkıntısından kurtulduklarını belirttiler. 

KÖYLÜLERDEN DOKTORA EVLİLİK TEKLİFİ
Geçitli köyü sakinleri, yıllardan sonra gelen doktoru çok sevdiklerini belirterek gitmemesi için kendisini evlendirme teklifinde bulundular. Köylüler, "Kendisini çok seviyoruz, gerekirse burada evlendireceğiz. Yeter ki burada görev yapmaya devam etsin. Doktor bey burada kalın yeter ki gitmeyin sizi evlendireceğiz" şeklinde evlilik teklifinde bulundular. 

Öte yandan ise İl Sağlık Müdürü Dr. Turhan Sulhan sağlık ocağında onarım yapıldığı gerekçesiyle basın mensuplarına görevine yeni başlayan doktorun hastaları muayene ederken çekim vermelerine izin vermedi. Dr. Sulhan, "Ben buraya basın açıklaması yapmaya geldim. Doktor kendisi istiyorsa muayene yaparken çekim yaparsınız. Ancak doktor nerede muayene yapacak. Burası onarımda" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 12:49:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?