4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

200 çiftçiye 140 bin sebze fidesi

Hakkari Valiliği tarafından 2006 yılında uygulamaya konulan ve İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen 'Hakkari Bitkisel ve Hayvansal Üretimi Geliştirme Projesi' çerçevesinde çiftçilere 140 bin adet sebze fideleri dağıtıldı. 

Tarım İl Müdürlüğü binası önünde fide dağıtımı için düzenlenen törene Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu, kurum çalışanları ve çiftçiler katıldı. Törende bir konuşma yapan Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, Antalya'dan getirdikleri sebze fidelerini il ve ilçelerine dağıtmaya başladıklarını belirtti. 

Bu yılki hedefin 150 bin fide dağıtmak olduğunu anlatan Vali Nasuhbeyoğlu, çiftçilerin elde edecekleri ürünleri Hakkari dışında Van, Bitlis, Erzurum ve çevre illere de satacaklarını belirterek "Çevre illerdeki vatandaşımız Hakkari'nin domates, karpuz, çilek ve diğer çeşit sebzelerini büyük bir lezzetle tüketecektir. Bir çok alanda faaliyetimiz var. Geçen yıl çiftçilerimize 100 bin adete yakın ceviz, kaysı, armut, elma ve gibi birçok meyve fidanı dağıttık. Uyguladığımız Bitkisel ve Hayvansal Üretimi Geliştirme Projesi'de devlet desteği devam etmektedir. Bizim vazgeçilmez ürünümüz ceviz ve baldır. Yine yaylalarımızın da mutlaka değerlendirmemiz gerekiyor. Son iki yıldır vatandaşlarımız hayvan sürülerini büyütüyor. Büyükbaş hayvan sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Tarım Köy İşleri Bakanlığı'mız gerek tarıma ve gerekse hayvancılığa yönelik bize çok önemli destekleri söz konusudur" şeklinde konuştu. 

Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu ise konuşmasında uygulanan proje kapsamında 2006 yılında demonstrasyon amacıyla getirilen 20 bin adet aşılı karpuz ve domates fidesinden olumlu sonuçlar aldıklarını belirtti. 2007 yılında çiftçilerin talepleri üzerine 35 bin adet karpuz, 15 bin adet domates, 60 bin yer tipi domates, 6 bin adet biber ve 20 bin adet çilek fidesi alındığını söyleyen Gündoğdu, "200 çiftçiye 140 bin adet sebze fidesi dağıtılacaktır. Proje kapsamında alınan karpuz fideleri kabak üzerine aşılı olup 15 gün erkencilik sağlamakta ve dekara 25 ton verim verebilmektedir. Domates fideleri yabani domates üzerine aşılı olup erkencilik sağlamalarının yanı sıra dekara 30 tona yakın verim vermektedir. Proje kapsamında demonstarsyon amaçlı olarak Urfa biberi ve taze tüketime yönelik yerel çeşitler Hakkari'ye gelmiştir. Ayrıca Hakkari ekolojik koşulları uygun fidelerle çilek üretimi gerçekleştirilecektir. Dağıtımı yapılacak sebze fideleri ile 110 dekar alanda sebze bahçesi tesis edilecektir. 2007 yılında tesis edilerek sebze bahçelerinden yaklaşık 1 milyon ton sebze üretilmesi hedeflenmektedir" dedi. 

Tören sonunda Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu kendi elleriyle sebze fidelerini çiftçilere teslim etti. Daha sonra Vali Nasuhbeyoğlu, tarım alanındaki çalışmalarında başarılı olan ve aralarında İl Müdürü Mehmet Gündoğdu, Müdür Yardımcıları Şevket Kurt ve Kerim Kazak'ın da bulunduğu Tarım İl Müdürlüğü'nün 25 çalışanına takdir belgesi verdi.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 16:31:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?