2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

246 geçici köy korucusu yemin etti

Hakkari'de düzenlenen görkemli bir törende 246 geçici köy korucusu yemin ederek görevlerine başladı.

İl Jandarma Komutanlığı tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Bir köy korucusu ile bir astsubayın günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardında yemin törenine geçildi. Korucular Türk bayrağı ve masaya konulan silahların üzerine ellerini bırakarak görevlerini en iyi şekilde yapacaklarına dair yemin ettiler. Daha sonra kürsüye gelen Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Lokman Ekinci, 'Serhat şehri Hakkari'nin kahraman korucuları' diye konuşmasına başladı. Ekinci, geçici koruculuğun, Türkiye Cumhuriyeti devletini bölmek amacıyla kardeşi kardeşe düşürmekten, masum insanları, kadınları, çocukları ve hatta kundaktaki bebekleri öldürmekten çekinmeyen, katlettiği insanların kanıyla beslenen dünyanın gelmiş geçmiş en kanlı terör örgütü olan PKK/Kongra Gel'den, vatandaşların öncelikle kendilerini koruması için tesis etilmiş bir sistem olduğunu belirtti. Vatandaşların bu sistemi en başından beri gönül rızalarıyla benimseyip terörle mücadelede her zaman güvenlik güçlerinin yanında yer aldığını söyleyen Tuğgeneral Ekinci şunları söyledi:

"Son olarak İçişleri Bakanlığı'nın 15 Eylül 2008 tarihli oluru ile 758 geçici köy korucusunun daha aramıza katılmasıyla korucu mevcudumuz il genelinde 6 bin 849'a ulaşmıştır. Koruculuk sistemi, teröre karşı direnişin ve devlete bağlılığı bir simgesi olması açısından çok önemlidir. Koruculuk sistemi terör örgütünün kanlı eylemlerine karşı halkımızı, direnişini bütün dünyaya göstermektedir. Alınan kanun gereği 55 yaşını doldurup 10 yıldan fazla görev yapmış olan geçici köy korucularına emeklilik hakkı tanınmış ve bugüne kadar Hakkari bölgesinde bin 359 korucumuz emekli olmuştur. Söz konusu kanun korucularımıza emekliliğin yanı sıra hizmet süresini tamamlamadan ayrılanlara tazminat hakkı, görevi esnasında vefat edenlerin dul ve yetimlerine ölüm yardımı, başaralı koruculara nakdi ödül imkanı, korucu başlarının maaşlarına ilave tazminat, terörle mücadelede şehit veya çalışmayacak derecede malul olan geçici ve gönüllü köy korucularının kendilerine veya yakınlarına iş imkanı sağlanmıştır. Bilinmelidir ki kardeşçe yaşayan bu insanların bölmeye, düşmanlık yaratmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Terör örgütü birlik ve beraberliğimizin karşısında eriyip, yok olup gidecek ve tarihin derinliklerine bir daha hiç çıkmayacak şekilde gömülecektir. Bundan hiç şüphemiz yoktur."

Hakkari Valisi Muammer Türker ise konuşmasında, yüzyıllar boyu bu coğrafyanın bir takım milletlerin ve orduların saldırılarına hedef olduğunu, ancak bu zorluğun bir güzelliği de beraberinde getirdiğini söyledi. Böyle güzel bir coğrafyaya sahip olmak, bunun üzerinde yaşama mutluluğuna erme noktasında göründüğünü belirten Türker, "Elbette bunun bir bedeli olacaktı. Bu bedeli her gün hayatımızda bizler de yaşıyoruz. Bizden öncekilerde yaşadı. Bir coğrafyayı, bir toprağı vatan yapan şey, her halde bu zorluklar olsa gerek. Bizim son 25-30 yıldır PKK terör örgütünden sıkıntı çekmemiz, aslında biraz da bu sebepten kaynaklanıyor. Bu güzelim toprağı kendi haline bırakmak, burada yaşayan insanları kendi başlarına bırakmak başkalarının işine gelmiyor. Bir takım sıkıntıları çeşitli dış mihraplar körüklüyorlar. Bu coğrafyayı hiç kimse bozamaz, birlik beraberlik içinde kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz" dedi.

Daha sonra korucu ve askerlerin operasyonda yer alan görüntüler, "Baş Koymuşum Türkiye'nin Yoluna" türküsü ile konukla izlettirildi. Şehit Selahattin İlköğretim Okulu ile Kız Meslek Lisesi halk oyunları gösterisinin ardından hatıra fotoğrafları çektirildi, konuklar ve korucular aynı masada hazırlanan kokteyle katıldılar.

Törene Cumhuriyet Başsavcısı Yener Yavuz, Ağır Ceza Reisi Ahmet Bilgili, İl Jandarma Komutanı Jandarma kıdemli Albay Zuhuri Atilla Ataalp, İl Özel İdaresi Genel Müdürü Süleyman Kaya ile çok sayıda davetli katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 21:22:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?