4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

41 ton kaçak çay ele geçirildi

Hakkari'de jandarma ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde iki firmaya ait 4 kamyonda 287 bin 980 YTL değerinde 41 bin 140 kilogram kaçak çay ele geçirildiği belirtildi.

Hakkari Valiliği'nden yapılan basın açıklamasında, Yüksekova - Yeniköprü Jandarma Karakol Komutanlığı'nca 4 Temmuz 2008 günü saat 22.00 sıralarında yol kontrol ve arama noktasında icra edilen arama faaliyetinde, iki ayrı firmaya ait dört kamyonda 7 şüpheli ile birlikte sağlığa zararlı ve kaçak olduğu değerlendirilen 287 bin 980 YTL değerinde, toplam 41 bin140 kilogram kaçak çay ele geçirildiği bildirildi. Kaçak çaylar ile ilgili olarak şüphelilerin ibraz ettikleri belge ve beyanlarında, çayların pazarlanmak ve paketlenmek üzere Batı illerinden Yüksekova ve Şemdinli bölgesine getirildiği, ancak satılamadığından tekrar pazarlanmak üzere Batı illerine sevk edildiği iddia edildiği belirtilen açıklamada, "Yapılan araştırmada, ilimizde çay kaçakçılığı ile uğraşan şahıs ve firmalarca, serbest bölge firmaları tarafından Mersin Gümrük Müdürlüğü'ne girişi yapılan ve buradan da Rize Gümrük Müdürlüğü'ne onaylattırılan gümrük beyannamesi ve batı illerindeki firmalar arasında bağlantılı olarak tanzim edilen faturalarla, gerçekte mevcut olmayan çay, pazarlanmak veya paketlenmek üzere Hakkari ili Yüksekova ve Şemdinli ilçelerine getirilmiş gibi gösterilmektedir. Buna karşılık Irak kuzeyinden yasadışı yollarla ülkemize sokulan tonlarca kaçak çay, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerindeki bazı firmalar tarafından sözde faturalandırılarak ve aynı evraklar tekrar tekrar kullanılarak Batı illerine sevk edilmektedir" denildi.

Hakkari Valiliği'nin İl Emniyet Komisyon kararı gereğince Yeniköprü Jandarma Komutanlığı personeli ve Hakkari Vergi Dairesi memurlarınca Hakkari ili Şemdinli ve Yüksekova ilçelerine giriş ve çıkış yapan araçların kayıtlarının incelendiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Ele geçirilen çayların Hakkari'ye giriş kayıtlarının bulunmadığı, iddia edildiği gibi Batı illerinden getirilmediği, kaçak yollarla yurda sokulduğu tespit edilmiş ve adli işlemlere başlanılmıştır. Konunun hassasiyetine binaen, söz konusu çay kaçakçılığı, gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bildirilerek, Erzurum Pazarlama Bölge Müdürlüğü'nden uzman personel görevlendirilmiştir. Uzman personel tarafından yerinde yapılan incelemede, bahse konu çayların Bbatı illerine sevkinin yasal olmadığı yönünde rapor tanzim edilmiştir. Ayrıca, daha önce ele geçirilen çaylar sağlığa zararlı kimyasal maddeler içerdiğinden aynı işlem bu çaylar için de yapılarak, alınacak numuneler rapor alınmak üzere yetkili kurumlara sevk edilecektir. Güvenlik güçlerimizin, haksız kazanç sağlanmasına, devletin büyük ölçüde vergi kaybına ve çay fabrikalarımız ile üreticilerimizin mağdur olmalarına neden olan kaçakçılığa karşı kararlı mücadelesi devam edecektir."

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2008 Salı 18:34:01
Güncelleme :9 Temmuz 2008 Çarşamba 11:34:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?