4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

600 gram olarak dünyaya geldi

Şemdinli İlçe Devlet Hastanesi'nde 25 haftalık olarak dünyaya gelen 600 gram ağırlığındaki kız bebeğin hayatta kalabilmesi için sağlık çalışanları seferber oldular.

Durak köyünde yaşayan 45 yaşındaki Marufa Fırat isimli hamile bayan, ani olarak rahatsızlanınca yakınları tarafından Şemdinli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Hastanede yatırılan ve hamileliğinin 25'nci haftasında olan anne, dün akşam saat 18:00 da 6'ncı çocuğunu erken doğurdu. Dünyaya gelen 30 santimetre uzunluğunda ve 600 gram ağırlığındaki kız bebek doktor ve hemşireleri hayrete düşürdü. Yaklaşık bir haftadır hastanede hizmete giren Yeni Doğan Ünitesi sayesinde minik bebek hayatta kalabildi. Bakıma alınan bebeğin sağlığının son derece iyi olduğu belirtildi.

Hastane personeli 25 haftalık doğan bebek için sefer olurken, yatan hastalar ve refakatçilerin de ilgi odağı oldu. Anne Marufa Fırat, çocuğunun sağlık personelleri ve yeni açılan ünite sayesinde hayatta kaldığını söyleyerek ilgililere teşekkür etti.

Hastane Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihat Akgül, bebeğin hayatta kalması ve şuana kadar yaşamasının büyük bir mucize olduğunu belirtti. Bebeğin sağlık durumunun son derece iyi olduğunu söyleyen Dr. Akgül, "Bu tür bebeklerinin daha ileri merkezlerde doğurtulması daha uygun olurdu. Ama yolda doğum yapar ve bebek ölür diye anneyi göndermeyi göze alamadık. Doğduğunda çocuğun yaşam sağduyuları kötüydü. Sağlık ekibi arkadaşlarımızla müdahalesini yaptık iyi bir toparlama yaptı. Bebek için solunum desteğine ihtiyaç duymadık, sıvısını ve ilçalarını ayarladık. Daha iyi tedavi görebilmesi için aradığımız ilgililer, Erzurum, Diyarbakır ve Van'da yer olmadığı söylendi. Aradığımız Sağlık Bakanlığı'nın girişimi ile Van Araştırma Hastanesi'nde bir yer ayarladık. Bebeğimizi tarnsport küvezimizle ortamı uygun şartlarla sevk edip Van'daki hastanede tedavi altına alacağız. Böyle bebekler çok nadir doğarlar ve doğduklarında da çoğu ölür. Şemdinli gibi bir yerde böyle bir bebeğin yaşam sağlık faaliyetleri kontrol altına alınıp en azında uygun bir merkeze sevk edecek bir konuma getirilmesi büyük bir gelişme. Böyle bir bebeği yaşattığımız için sevinçli ve mutluyuz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 14:57:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?