3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

9 kişilik Güzel ailesi kurtarıldı

Hakkari’nin Çukurca ilçesi Çağlayan Köyü’nde tek başına yaşayan ve kar yağışı sebebiyle uzun süre kendilerinden haber alınamayan 9 kişilik Güzel ailesi, 4 haftalık bir çalışma sonucunda dün gece kurtarılarak ilçe merkezine getirildi, kaymakamlık tarafından kiralanan bir eve yerleştirildi.

Terör olayları sebebiyle 10 yıl önce Çağlayan Köyü’nden ayrılan Ramazan Güzel, Hakkari il merkezine yerleşerek hamallık yapıp ailesini geçindirmeye çalıştı. Ekonomik sıkıntılar yüzünden akrabalarının, ’Sen devletin ve bizim yardımlarımızla ayakta duruyorsun’ sözlerini gururuna yedirmeyen Güzel, ailesini de yanına alıp 6 ay önce artık hiç kimsenin yaşamadığı Çağlayan Köyü’ne dönüp yaşamaya başladı. Akrabalarının ısrarına rağmen ’Köyümde ölürüm kimseye muhtaç olmam’ diyerek geriye dönmedi. Yaklaşık 4 hafta önce CHP Hakkari Başkan Yardımcısı Ahmet Korkmaz, Çağlayan Köyü Muhtarı Aziz Deniz, yolu kardan kapanan aile ile irtibat sağlanamadığını, hayatlarından endişe duyduklarını yetkililere bildirerek Irak sınırında bulunan köyden kurtarılmalarını istediler. Kaymakamlığın bölgeye gönderdiği bir ekip yolun karla kaplı olması nedeniyle aileyi getiremeyince, devreye Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü ekipleri girdi. Görevlendirilen Kaymakamlık Özel Kalem Müdürü Mahser Doğan, Köy Hizmetleri İlçe Şantiye Şefi Cahit Tekin, Köy muhtarı Aziz Deniz ile bir gurup vatandaş aileyi kurtarmak için önceki gün sabahın ilk saatlerinde 1 dozer, 1 kamyon ile birlikte köye hareket ettiler. Ancak bölgenin kayalık olmasından dolayı Tiyar Dağı’nı güçlükle aşan iş makinesinin arızalanması üzerine donmamak için ateş yakarak ısınan ekip, karla kaplı yolları açarak 4 saatlik bir çalışmadan sonra köye ulaştılar.

Daha önce 120 hanenin bulunduğu köyde ailesi ile birlikte tek başına yaşayan Ramazan Güzel, şehire gelmek istemediğini, başkalarının yardımlarıyla ayakta duracağına köyünde ekim yaparak kalmak istediğini söyledi. Köye giden ekibin ısrarı üzerine ikna olan Güzel ailesinin ev eşyaları sırtla ve köyde bulunan bir eşeğin yardımıyla, Köy Hizmetleri aracına taşındı. Dönmenin sevincini yaşayan çocuklar ise, aylardır köyde oldukları için arkadaşlarından uzak kaldıkları, elektrik olmadığı için televizyon izleyemediklerini belirterek sevindiler. Oyuncak yerine terör döneminde kalma boş mermi kovanları ile oynayan çocuklardan 12 yaşındaki Eşref Güzel, fakir oldukları için 13 yaşındaki ablası Semra ile birlikte okuyamadıklarını, imkanların sağlanması halinde ise okumaya devam etmek istediklerini belirttiler.


Şehir hayatının kendisine göre olmadığını söyleyen baba Ramazan Güzel ise, işsiz olduğu için şehirde hamallık yaparak geçimini sağladığını ancak yeteri kadar para kazanmadığı için çocuklarının zor duruma düştüğünü ve bu nedenle köyüne döndüğünü söyledi. Kaymakamlık Özel Kalem Müdürü Mahser Doğan, Çukurca Köy Hizmetleri Şantiye Şefi Cahit Tekin ise, aileyi kurtarmak için 4 haftalık bir çalışma yaptıklarını belirterek, en son yapılan 8 saatlik bir çalışmadan sonra aileyi mutlu bir yuvaya kavuşturduklarını belirttiler.


Aile, araçta yer olmadığı için ise Kadife ismini verdikleri eşeklerini de köyde tek başına bırakmak zorunda kaldılar. Dün gece ilçeye ulaşan Güzel ailesi ve basın mensuplarını makamında kabul eden Kaymakam Önal Coşkun, aile reisine 500 milyonluk çek, çocuklara ise okutma sözü vererek çikolata ikramında bulundu. Ailenin açıkta kalmaması için ev tuttuklarını söyleyen Coşkun, ailenin her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağını babaya geçici bir iş vereceğini ve çocuklarını ise okutma sözü verdi.
Çukurca’nın Emir Şaban Mahallesi’nde toprak bir eve yerleştirilen Güzel ailesinin çocukları 6 aylık bir süreden sonra ilçede arkadaş edilmenin sevincini yaşayacaklar.

HAKKARİ (İHA) -
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2004 Cuma 09:00:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?