2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Alman gençler Hakkari'de coştu

Gençlik Merkezleri arasındaki değişim programı kapsamında Almanya'nın Hamburg şehrinden Hakkari'ye gelen gençler, düzenlenen eğlence programında adeta coştular.

Kürtçe ve Türkçe olarak çalınan canlı müzik eşliğinde Hakkarili gençlerle birlikte halay çeken Alman gençler yörenin oyunlarını ise büyük bir ustalıkla ayak uydurdular. Bir taraftan şarkılara eşlik eden, diğer taraftan ise halay çeken Alman gençler Hakkari'de olmanın mutluluğu ve sevinci içersinde olduklarını belirttiler.
Hakkari'de misafir edilen Alman gençler için öğretmenler evinde bir gece düzenlendi. Eğlence öncesi bir konuşma yapan Gençlik Merkezi Müdürü Adil Özkan, 1994 yılında imzalanan gençliğe yönelik politikalarda işbirliği hakkında protokol çerçevesinde Hamburg Motte Gençlik Kuruluşu ile gençlik değişim programı yaptıklarını belirtti. Daha önce Hakkarili 11 gencin 10 günlük bir gençlik değişim programı gerçekleştirerek şehirlerine döndüğünü hatırlatan Özkan "Bu kapsamda Hakkari'ye gelen ve yarın dönecek olan 11 Alman genci misafir ediyoruz. Bu ziyaretten çok memnunuz" dedi.

BURADAKİ İNSANLAR KIR ÇİÇEKLERİ GİBİ KOKUYOR
Almanya kafilesi Motte Gençlik Kuruluşu Temsilcisi Mahmut Canbay, ise gergin bir şehir beklentisi ile Hakkari'ye geldiklerini söyledi. Canbay "Ama burada insanların yüzü gülüyor insanları kır çiçeği gibi kokuyor ve kır çiçeği gibi güzel gözüküyorlar. Çocuklarımız burada daha uzun kalmak istiyorlar ama bu sefer ziyareti kısa tuttuk. Gelecek sene projeyi daha da büyütüp 15-16 gençle geleceğiz. Şehrin bize olan ilgisi bizi çok memnun etti. Almanya'dan gelen çocuklarımız değişik kültürlerden geliyorlar.
Belki bir çoğu Türkiye kökeni, ama çoğunluğu orada doğmuş. Çocukların bir kısmı Türkçe, Kürtçe ve Zazaca konuşur. Hata sadece Almanca konuşan çocuklarımız var burada. Bu şu anlama geliyor bizim bir ortak dilimiz var, o da sevgidir" dedi.

AKDAĞ "ORTAK DİLİMİZ SEVGİDİR"
Hakkari Gençlik ve Spor İl Müdürü Sadi Akdağ ise ortak dillerinin sevgi olduğunu belirtti. Akdağ, "Hazırlanan gençlik değişim projesi bugün burada son buluyor. İsteğimiz, bunun bugün burada son bulması değil, ileriye dönük devam etmesidir. Gönül ister ki Hakkari'nin en yüksek dağlarında, en güzel yaylalarında bütün kültürleri buluşturabilelim. Gerçekten ortak dilimiz sevgidir, sevgi dünyanın en güzel duygusudur. Onun için biz insanlar bu sevgi duygusunu birlikte yaşamayı hak ediyoruz.
Konuşmaların ardından Almanya'dan gelen gençler Hakkarili arkadaşları ile birlikte bol bol halay çektiler. Kürtçe ve Türkçe müzik eşliğinde coşan Alman misafirler, oyunlara ayak uydurmaya çalıştılar. Gecede Gençlik ve Spor İl Müdürü Sadi Akdağ, Alman gençlere poşi ile kilim desenli isimlik hediye ettikten sonra halaya eşlik etti.

iha
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 14:39:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?