2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Aşı haftası çalışmaları

Hakkari İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Baki Can Metin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından ana teması "Aşıla, Koru, Önle" olarak belirlenen Aşı Haftası'nda yapılacak çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

1 Nolu Sağlık Ocağı önünde açıklamalar yapan Dr. Baki Can Metin, bu hafta boyunca 0-5 yaş arası eksik aşılı, aşısız çocukların ve normal riskli gurubundaki erişkinlerin programa uygun şekilde aşılanması amaçlandığını belirtti. Bu yıl 4'ncüsü düzenlenen 20-26 Nisan 2009 tarihleri arasındaki Aşı Haftası boyunca saha çalışmalarının artırılarak devam edeceğini anlatan Dr. Metin, bu dönem boyunca halktan ricalarının aşılama için çalışan sağlık personeline yardımcı olmaları olduğunu ifade etti. Aşı ile önlenebilir hastalıkları göz önünde bulundurulduğunda bu konunun öneminin daha iyi anlaşılacağını ifade eden Dr. Baki Can Metin şunları söyledi:

"Örneğin 2005 yılında 2 binin üzerinde kızamık vakası görülürken özverili bağ ışıklanma çalışmaları ile 2008 yılında hiç kızamık vakası görülmemiştir. Aşı ile ilgili yanlış bilinen bazı şeyleri düzeltmek gerekmektedir. Bunlardan ilki aşının hastalıklara, sakatlıklara yol açması hakkındaki yanlış düşünce bu düşünce tamamen yanlıştır. Yine bu hafta boyunca aşılama önemini vatandaşlarımıza anlatabilmek adına Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile ortaklaşa resim ve kompozisyon yarışması düzenleyeceğiz. Yarışmada dereceye girecekleri ödüllendireceğiz.

Sağlık Bakanlığı'mız aşı programı ile difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci hepatit B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanseri nerojit, zatürree, orta kulak iltihabı, verem, kızamık, kabakulak, hastalıklarına karşı bağışıklama sağlanmaktadır. Tüm bu bağışıklıklara program çerçevesinde gerek sağlık birimlerinde gerekse de sahada zor şartlarda ev ve köy, köy gezerek çalışan, son 6 ayda Hakkari' deki yüzde 50 olan aşılama oranlarını yüzde 80'lara getiren sağlık çalışmalarımıza özverili çalışmalarımızdan dolayı ve yine yüzde 80 olan bu oranı yeterli görmeyip yüzde 90'ların üstüne hedefledikleri için yürekten teşekkür ederim. Uygulayıcısı ve takipçisi olarak bizlerin sevgili halkımızdan beklentilerimiz şunlardır. Aşılamanın önemini ciddiye alalım, çocuklarımızın aşılamasını sağlayalım. Aşı Haftasında aşılama şansını kaçıranlar varsa sağlık kuruluşlarına götürelim aşılamalarını sağlayalım, sağlıklı bir toplum gereği için aşılanmanın vaaz geçilmez olduğunun farkında olalım, aşılama ile önlenebilir hastalıkların çocuklarımızın ve ailelerimizin korkulu rüyası olmasına seyirci kalmayalım. Aşılama ile sağlıklı bir geleceği doğru çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atalım."
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 18:04:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?