23
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Aşiretler artık bayramlarda sigara ikram etmiyor

Hakkari’de Slehi aşiretinin bayramlarda sigara ikram edilmemesi uyarısına diğer aşiretlerinde uyduğu bildirildi.

2001 yılının Kurban bayramında Slehi, Ertuşi, Pinyanişi, Jirki, Mamğuran, Gravi, Maronisi ve Muğdai aşiret reisleri bir araya gelerek küçük yaştaki çocukların bayram günlerinde ikram edilen sigara sebebiyle kötü alışkanlıklar edindiklerini bu amaçla bayramlarda sigara ikram edilmemesi çağrısında bulunmuşlardı.

Aşiret reislerinin çağrısına sadece 4 mahalle uyarken diğer mahalleler ise sigara ikramlarını sürdürüyorlardı.

Bu yıl aşiret reisleri çağrılarını tekrarlayarak ’sigara ikram edilen ailelerin bayramlarına gitmeyeceğiz’ ikazları üzerine bu bayramda şehir merkezindeki 11 mahallede yapılan çağrılara uyduğu gözlendi.

Seydoi kabilesi reisi Hasan Taş ise aşiret reislerinin tavrını ortaya koymasıyla birlikte sigara geleneğinin gün geçtikçe ilde olduğu gibi ilçelerede yayıldığını belirterek, bu karar sayesinde kiminin sigarayı bıraktığı gibi kimisinin ise sigara alışkanlığından kurtulabileceğini söyledi.

Hakkari Belediye Başkan Vekili Ramazan Demir de bu kararın 5 yıl önce başlaması gerektiğini ifade ederek, kendilerininde ev ziyaretlerinde vatandaşlara sürekli bu konuyu anlattıklarını ve bayram şekeri ile birlikte sigara ikram edilmemesi konusunda aileleri bilgilendirdiklerini belirtti.

Demir, "Yöremizde sigara alışkanlığı genellikle bayramlarda başlar. Bayramda sigara içen gençlerimiz bayram sonrasından da bu alışkanlıklarını sürdürüyorlar. Aşiret reislerinin bu kararlarını taktir ediyorum" dedi.

FEYZULLAH TAŞ-HAKKARİ (İHA)
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2003 Çarşamba 00:00:14
Güncelleme :18 Ocak 2004 Pazar 16:51:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?