5
Mayıs
2024
Pazar
HAKKARİ

Asırlık gelenek sona erdi

ASIRLIK GELENEĞE SON VERİLDİ

Hakkari'de Jirki aşiretinin yıllardır sürdürdüğü başlık parası alma ve takı takma geleneğine, Çanaklı köyünde yapılan düğün töreniyle son verildi.

Bir zamanlar silahların ardı ardına patladığı, başlık parasının alındığı ve takı takma yarışının yapıldığı aşiret düğününde bu defa bir ilk yaşandı. Bir süre önce Jirki aşireti ağası Mehmet Adıyaman'ın gazetecilere başlık parası ve takı takma geleneğine son verdiklerini açıklamasının ardından vazgeçilen asırlık gelenek, en çok evlenmeyi bekleyen gençleri sevindirdi.

Şehirden 35 kilometre uzaklıkta Hakkari- Van karayolu üzerinde bulunan Çanaklı köyünde Jirki aşireti ağası Mehmet Adıyaman'ın kızı Edibe Adıyaman ile Jirki aşiretine mensup ve Çanaklı köyü muhtarı olan Şefik Adıyaman'nın oğlu Mikail Adıyaman çifti için görkemli bir düğün töreni yapıldı. Bu tören, aşiret mensupları arasında takı takma, başlık parası alma gibi gelenekten kaçınıldığı gözler önüne serilen ilk düğün oldu. Sağdıçlığını İslam Adıyaman'ın yaptığı düğün törenine il, ilçe, köy, mezra ve çevre illerden binlerce davetli katıldı.

Hakkari-Van karayolunda da önlem alınarak yoldan gelip geçen araçların hızlarını azaltması sağlandı. Büyük bir alanda sahne alan "Koma Hozan Nasır" ekibinin sanatçıları Hozan Nasır ve yöresel kıyafetli Hatice ve Zahide isimli sanatçıların canlı müziği eşliğinde, davetliler saatlerce halay çekti. Damadın babası Şefik Adıyaman, eskiden düğün törenlerinde silah atıldığını, takı takma ve başlık parası alındığını belirterek, bunların artık kaldırıldığını, artık fakirin bile rahatlıkla düğünü yapabildiğini söyledi. Adıyaman, düğün törenlerine yaklaşık 5 bin kişinin katılmasına sevindiklerini belirterek gelen herkese teşekkür etti.

GELENEĞİN BOZULMASINA EN ÇOK GENÇLER SEVİNDİ

Silopi'den düğün törenine katılan İsperti aşiretinden Leyla Tayşon isimli bir genç kız ile Jirki aşiretine mensup Çanaklı köyünden Makbule Adıyaman ise eski geleneğin kaldırılmasının en çok evlenmeyen gençleri sevindirdiğini belirtti. Damat Mikail Adıyaman ise başlık parası yüzünden bu parayı dengeleştiremeyen gençlerin evlenemediğini belirterek, bu konuda bir ilki yaşamanın mutluluğu içerisinde olduğunu belirtti.

AŞİRET AĞASI: "ASIRLIK GELENEĞİ KALDIRDIK"

Kızının düğün törenine katılmak üzere damat tarafına gelen Jirki aşireti ağası Mehmet Adıyaman ise, "Bizim Jirki aşiretinde artık başlık parası olmayacaktır. Türkiye'deki herkesten ricamız odur ki kızlar satılmasın, başlık parası alınmasın. Bu ayıptır günahtır. Bazı kızlar evde kalıyor. Gençlerin parası yok ki sevdiğini alsın. Her aile kızına hediye versin, yardım versin, başlık parası almasın" dedi.

Mehmet Adıyaman'ın oğlu Necman Adıyaman da başlık parasını kaldırdıkları gibi kız tarafı olarak damat tarafının düğününe de geldiklerini söyledi. Eskiden başlık parasının alındığını ve kız tarafının kesinlikle damat tarafına gitmediğini belirten Adıyaman, bu geleneği tamamen kaldırdıklarını belirterek birlik ve beraberlik içinde düğünlerini yaptıklarını ifade etti.

HAKKARİ VALİSİ DE DÜĞÜN TÖRENİNE KATILDI

Hakkari-Van karayolundan geçen Hakkari Valisi Muammer Türker, yardımcıları Yılmaz Kurt, Abdulkadir Duran, Davut Sinanoğlu ve mülkiye başmüfettişleri de düğün törenine katıldı. Vali ve beraberindekiler aşiret mensupları tarafından karşılandı. Vali Türker, aşiretin ileri gelenleri ile sohbet ederken, vali yardımcıları ve beraberindeki mülkiye başmüfettişleri ise davetlilerle birlikte halay çekti. Vali Türker daha sonra tebrik ettiği gelin ve damatla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Düğünden ayrılan Vali Türker, aşiret mensupları tarafından alkışlarla uğurlandı.

Havai fişeklerin patlatıldığı, 2 gün, 2 gece süren ve yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı düğün töreninde; davetlilere kavurma, pilav ve cacık ikram edildi. Damada gelen açık ve zarf usulü para hediyeleri tek tek sayılırken, yaklaşık 130 bin TL toplandığı bildirildi.

ASIRLIK GELENEĞE SON VERİLDİ
ASIRLIK GELENEĞE SON VERİLDİ
ASIRLIK GELENEĞE SON VERİLDİ
ASIRLIK GELENEĞE SON VERİLDİ
ASIRLIK GELENEĞE SON VERİLDİ
ASIRLIK GELENEĞE SON VERİLDİ
İHA
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2010 Pazartesi 11:43:05
Güncelleme :17 Mayıs 2010 Pazartesi 18:30:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?