4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

BabaYüksekova'da,oğul Gabar'da

İki oğlu asker olan tim komutanı Mustafa Ekinci, 10 çocuk babası. 560 YTL ile evini geçindirmeye çalışıyor. Gabar Dağı'nda operasyonda olan asker oğlunun tezkeresini alıp evine dönmesini dört gözle bekliyor.


Terör örgütü PKK'nın yuvanlandığı bölgelerin kurutulması için Irak'ın kuzeyine yapılması muhtemel operasyon için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor.


Sınır ötesinde öncü kuvvet olmak isteyen geçici köy korucuları da vatan evlatları gibi terörün son bulması için hiçbir fedakârlıktan kaçınmıyor.

Öyle bir aile var ki; koruculuk yapan baba Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde çatışıyor, asker iki oğlundan birisi KKTC'de, diğeri ise 12 askerimizin şehit olduğu Hakkari'nin Gabar Dağı'nda bulunuyor. Yüksekovalı geçici köy korucusu Mustafa Ekinci, 51 yaşına rağmen timinin başında elinde Kalaşnikof'u, sırtında askerin verdiği kamuflajıyla dağlarda dolaşmaya devam ediyor. Ekinci'nin 2'si asker, 10 çocuğu var.

Terörün yıllarca çok can yaktığı Yüksekova'da yaklaşık bin 700 köy korucusu askerle birlikte mücadele ediyor. Tüm askeri faaliyetlerde yer alan korucular, son zamanlarda yolların güvenliğinin sağlanmasında önemli görevler alıyor. Yüksekova-Hakkari karayolunda görev yapan korucular 2 vardiya şeklinde çalışıyor. 7 kilometrelik bölümlere ayrılan yolun her bölümü bir korucu timine emanet. Sabah gün doğarken nöbeti devralan korucu timleri, ortalama 10 kişiden oluşuyor. İlk görevleri askerlerle birlikte yolda mayın kontrolü yapmak. Sorumluluk alanlarının kontrolü yapıldıktan sonra insanın içine işleyen soğuğun etkisini biraz olsun azaltmak için güneş gören bir yere oturup ısınmaya çalışıyorlar. Seçilen yer genelde yola hakim oluyor.

Mustafa Ekinci'nin korucu timi de onlardan biri. Sabah 6'da devraldıkları görev, akşam 7-8'e kadar sürüyor. Sorumluluk alanları Yüksekova-Hakkari karayolunun Keremağa Köprüsü ile Dilektaşı mevkileri arasındaki 7 kilometrelik bölüm. Tim 10 kişiden oluşuyor. Genelde 5 kişi bölgede gezerken diğerleri yol kenarında dinleniyor. Grubun hem yaş hem de çocuk sayısı ortalaması epey yüksek. 51 yaşındaki tim komutanı 10 çocuk babası. Aldığı 560 YTL ile evini geçindirmeye çalışıyor. Fakat bugünlerde geçimden daha büyük endişeleri var; Gabar Dağı'nda operasyonda olan asker oğlunun tezkeresini alıp evine dönmesini dört gözle bekliyor. 47 yaşındaki Nizamettin Sağmaz ise timin en genç korucusu. Onun da 1'i askerde olmak üzere 8 çocuğu var. En büyük isteği okuyan kızını iyi yerlerde görebilmek. 20 yıldır koruculuk yapmasına rağmen hiçbir maddi birikimi olmadığını söyleyen Sağmaz, koruculuğun gönüllü olmadan yapılamayacağını belirtiyor. Korucu timinin 49 yaşındaki üyesi İdris Yakacık'ın ise 15 çocuğu var. En büyük oğlu Doğubeyazıt'ta vatani görevini yapıyor. Yakacık, hiçbir sosyal güvencelerinin olmamasından şikayetçi. Ne haftalık ya da aylık izinleri var ne de emeklilik hakları. Ama hükümetin hazırladığı korucuların memur sayılmasına dair yasanın çıkmasından çok umutlular.

Murat Uçar/zaman
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2007 Cumartesi 16:03:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?