2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Baro'dan kınama açıklaması

Hakkari Barosu Başkan Vekili Adnan Demirkan, son günlerde il ve ilçelerde meydana gelen toplumsal olaylar karşısında bir kısım güvenlik kuvveti mensuplarının aşırı derecede orantısız güç kullanmalarını kaygı ile izlediklerini açıkladı.

Konak Caddesi üzerinde bulunan Adliye binası önünde bir basın açıklaması yapan Adnan Demirkan, özellikle 23 Nisan 2009 tarihinde il merkezinde meydana gelen olaylara ilişkin basına yansıyan görüntülerin dehşet uyandırdığını belirtti.

Demirkan, ülkenin her tarafında çocuk bayramı olarak kutlanan ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çocukların ağırlandığı bir günde yaşları küçük çocuklara bu tür bir muamelenin yapılmasının üzüntü verici olduğunu anlatarak "Kanunda düzenlenmiş görevleri itibarı ile halkın can ve mal güvenliğini kurumakla yükümlü güvenlik kuvvetlerin bazı üyelerinin insan canına kast edecek derecede kuvvet kullanması yasaya ve adalete aykırı olup suç teşkil etmektedir. Olay sonrasında Hakkari Valiliği tarafından yapılan bilgilendirmede olaya karışan güvenlik mensubunun açığa alındığı ve sorumlular hakkında disiplin soruşturmasının başlattığı belirtilmiştir. Olaya ilişkin görüntülerde açıkça görüldüğü üzere bu olayın basit bir idari soruşturma ile geçiştirilmesi yeterli olmayıp sorumluların derhal tespit edilerek haklarında cezalandırılması amacıyla cezayı soruşturmanın başlatılması gerekmektedir. Esasında basına yansıyan görüntüler Cumhuriyet savcılıklarının kendiliğinden soruşturma başlatılmasına yeterli olup ayrıca bir şikayetin veya suç duyurusunun beklenmesine de gerek yoktur. Hakkari Barosu'na bağlı avukatlar olarak ülkemizde ve özelde ilimizde yaşanan son olaylar dikkat çekerek, öncelikle Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı'nı,TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığını ve ülke genelinde yaşanan sorunların çözümü için Cumhurbaşkanı, Hükümeti, TBMM'ni göreve davet ediyoruz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 18:20:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?