3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Bayanlardan türban açıklaması

Hakkari'de bir grup bayan, başörtülü öğrencilere üniversitenin yolunu açacak olan Anayasa değişikliği teklifini değerlendirerek, "Eşarbı kimse siyasi bir simge olarak görüp tanımlamasın, o dinimizin ve Müslümanlığın simgesidir" dedi.

Değişik okul ve özel dershanelerde öğrenim gören yaklaşık 60 bayan öğrenci adına yazılı bir basın açıklaması yapan Canan Kaçar, başlarına taktıkları eşarbın ninelerinin taktıkları bez parçasına benzetilmemesi gerektiğini belirtti.

"Türkiye'de halen Cahiliye devrini atlatamamış rektörler ve öğretim üyelerinin 'Eşarplı bir öğrenciye ders vermeyiz' söylemlerine bir anlam veremiyoruz" diyen Kaçar, şunları kaydetti: "Üniversite sınavına çalıştığım zaman sürekli 'Nasıl olsa kazansam dahi üniversitelerde beni bu başörtümden dolayı okutmazlar' diye düşünüyorum. Bu da beni başarısız ve umutsuz olmaya sevk ediyor. Kimsenin inancımdan dolayı beni okumaktan men etmeye hakkı yoktur. Bu devletin inançlı insanların omuzlarında yükseldiği ne çabuk unutuldu. Biz Müslüman olarak okuma emrini Allah'tan almışız. Yüce Allah'ın Hz. Peygamberimize ilk emri "oku" olmuştur. Nüfusun yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede hiç kimsenin inancından dolayı okuma hakkımızı elimizden almaya hakkı yoktur. Başkasına zulmetmek, başkasına
tanınan hakları engellemek, hepsi geride kaldı. Eşarbı kimse siyasi bir simge olarak görüp tanımlamasın, o dinimizin simgesidir, Müslümanlığın simgesidir. Bizler yıllarımızı okumaya verdik. Önümüze küçük bir engel çıkarılarak pes etmemiz isteniliyor. Pes etmek bize, Türkiye'de yaşayan halka yakışmaz. Biz Avrupa ülkelerinde yaşamıyoruz, Anadolu ülkesindeyiz. Dede ve ninelerimizin hepsi Anadolu insanıdır. Ninelerimiz yazın yaylaya çıkarken güneşten korunmak için başına bir bez parçası bağlarmış. Bizim başımıza taktığımız eşarbı ninelerimizin taktığı bez parçasına benzetmeyin. Ninelerimiz bu dünyanın güneşinden korunmak için takmışlar. Biz ise ahiret inancımız ve öteki dünyanın ateşinden korunmak için takıyoruz."

Doğuda yaşayan kızlar olarak erken yaşta evlendirilmek istemediklerini belirten Canan Kaçar, "Sınıra birkaç kilometre uzaklıkta bulunan bizler erken yaşta evlendirilmek istemeyiz. Bize verilen üniversite şansı son şansımızdır. Kimsenin bu şansımızı, bu hakkımızı elimizden almasına izin vermeyiz. Bu hakkımızı elimizden almayın. Ulu Önder Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, eşi Latife Hanım da örtülüydü. Türkiye'de herkes birinci sınıf vatandaştır, ikinci sınıf yoktur, olamaz. Bu baskıcı ve engelleyici zihniyete artık 'Dur' demenin vakti geldi de geçti. Hakkarili bayanlar olarak bu özgürlüğümüzün elimizden alınmasını istemiyoruz. Bize verilen okuma fırsatına engel olunmasını istemiyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2008 Cuma 12:56:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?